ForumTayfa  

Go Back   ForumTayfa > Her Telden > Genel

Genel Forum başlıklarına uymayan her türlü mesajı bu bölüm altına yazabilirsiniz...

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 29.04.11, 10:12   #1 (permalink)
Uzman Tayfa
 
İmbaT - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik Tarihi: Apr 2010
Nereden: İzmir
Mesaj Sayısı: 4.931
Konu Sayısı: 2327
Takım: Galatasaray
Rep Gücü: 797844
Rep Puanı: 79782965
Rep Derecesi : İmbaT 0-10000000İmbaT 0-10000000İmbaT 0-10000000İmbaT 0-10000000İmbaT 0-10000000İmbaT 0-10000000İmbaT 0-10000000İmbaT 0-10000000İmbaT 0-10000000İmbaT 0-10000000İmbaT 0-10000000
Standart Çilingir Sofrası




Çilingir Sofrası


Rakı eşliğinde mezelerin yenildiği, daha da önemlisi sohbetin koyulaştığı bir dostlar ortamı… Tanımı böyle yapılabilir, Çilingir Sofrası’nın…

Bu sofraya neden “çilingir sofrası” denildiğini anlatan iki söylenti (rivayet) vardır :

Birincisine göre tanımın kökleri Osmanlı sarayındadır. Padişahın zehirlenmesini önlemek için, sunulan yemekler çok küçük porsiyonlar halinde önce “tadımcı” ca yenirdi. Bu tadımcıya Farsçadan aktarma olarak “çeşnigir” denilmekteydi. Bu çeşnigir sözcüğü zamanla değişikliğe uğrayarak çilingir haline gelmiştir. Çünkü çilingir sofrasındaki mezeler de tadımlık olacak kadar ufak porsiyonlar halindedir.

İkincisi bu sofrada içilen rakıyla ilgilidir. Rakı masasında insanın sır kapıları birer birer açılır, insanlar yüzlerindeki maskeyi atarak kendileri olurlar. Demek ki kendi özlerini, gerçek kişiliklerini ortaya sererler. İşte rakı, bir çilingir marifetiyle insanın kişiliğinin kilidini açıp, onun gerçeklerini sergilenmesini sağladığı için, rakı içilen sofralara da çilingir sofrası denir… Diye söylenmektedir.

Bu iki söylentiden ikincisi, demek ki rakının özelliğine dayalı olanı, daha tutarlı gibi görünmektedir.

Rakının ilk kez nerede kimler tarafında üretildiği kesin olarak belgelerle belirlenememiştir. Acak rakının ilk kez Osmanlı topraklarında üretildiği neredeyse tüm dünya ülkelerince kabul edilmektedir. Hemen hemen tüm ansiklopedilerde rakının bir Türk içkisi olduğu belirtilir.

Rakı gündüz vakti içilmez. Akşam olunca, genelde güneşin batmasıyla çilingir masaları başına geçilir. Buna da “vakt-i kerahet” denir. Anlamı da “hoş olmayan, günah sayılabilecek bir işlemin yapılma zamanı” demektir.

Çilingir sofrasında rakı, bir de ona eşlik eden sudan başka bir içecek içilmez. Bazıları beraberinde ayran içmeği de yeğler. Rakı sözcüğünün, Arapçadaki Araki (terleten) sözcüğünden geldiği söylenmektedir. İmbikten geçirilerek elde edilen alkollü içkilerden olup, ölçünlü (standart) olarak 45 derece alkolü içerir. Ülkemizdeki rakıların hepsinde anason vardır. Rakının özel kokusunun nedeni budur.


Bizde rakıyı “limonata bardağı” ile içmek gelenek haline gelmiştir. Oysa eskilerde rakı ufak ağzı geniş bardaklarda içilirdi. Belki de bazılarının bu iş için ince belli çay bardaklarını yeğlemeleri bu geleneği yaşatmak içindir. Günümüzde bazı rakı üreticileri de ağzı geniş küçük rakı bardakları yaptırarak müşterilerine hediye olarak vermekteirler.

Limonata bardağı kullanıldığında bir duble, dikine olmak üzere ortalama el başparmağı yüksekliğinde doldurularsak elde edilir. Tek ise bunun yarısıdır.

Rakı ya su katmadan ya da su katılarak içilir. Su katıldığında, bardaktaki rakı kadar ya da ondan bir parça az su eklenir. Daha fazlası rakının lezzetini bozacaktır. Bu yüzden rakı bardağına buz konulmaz. Çünkü zamanla eriyecek olan buz bardaktaki su oranını arttırarak alınacak tadı bozar. En iyisi, sofraya getirmeden önce suyu da, rakıyı da iyice soğutmaktır. Rakıyı çok soğutmamalı. Çünkü içindeki anason çok soğukta kristaller halinde ayrışarak, gene rakının tadını bozacaktır.

Rakıdan ilk yudumlar alınmadan önce bardaklar, yukardaki resimde olduğu gibi bir kez tokuşturulur. Rakı bardağının her ele alındığında, “içelim, açılalım” sloganıyla, tekrar tekrar tokuşturmaya kalkışılması uygun değildir. Bir de bazılarınca yapılan, bir alçak gönüllülük segilenmesi olarak, tokuşturma sırasında bardağını ötekilerden aşağıda tutmak doğru değildir. Bu yapılmamalıdır. Çünkü çilingir sofrası sohbetinde herkes eşittir!…

Rakı, her seferinde küçük yudumlar alınarak, yavaş bir tempoyala tüketilmelidir. Lıkır-lıkır delikli taşa su dökülür gibi içmek doğru olmaz. Çünkü alkol, içim süresi boyunca solunumla, idrar oluşumuyla, bir de karaciğerde belli bir hızla (saatte yaklaşık 1 1/2 gram (0.5 oz)/ saat hızıyla) metabolize olarak vücudü terkeder.

İçim yavaş olduğunda rakı beklenen “kişliğin kilidini açma” işlemini gereği gibi yerine getirerek, masadaki hoş sohbetin doğmasına yol açar. Çok hızlı içildiğinde, kandaki alkol düzeyi yüksek olacağından, istenmeyen taşkınlıklar ortaya çıkar. Ya da masada sızıp kalınır. Asıl amaç “sarhoş olmak” değil, sürekli “çakır keyf” olarak kalmaktır.

Çilingir sofrası evlerde de kurulabilirse de, en doğrusu bunları meyhane dediğimiz mekanlarda gerçekleştirmektir. Ne çok salaş, ne de çok lüks mekanlardaki çilingir sofraları akşamcıların zevklerine uygundur. En iyisi derli toplu orta düzeyde bir meyhaneyi seçmek uygundur. Eskiden “koltuk meyhaneleri” vardı. Buralarda duvarlar boyunca, göğüs düzeyine yakın raflar bulunurdu. Bu raflar üzerine çok küçük porsiyonlar halinde mezeler sepiştirilirdi. Akşamcılar bu raflar üzerine bir kollarını koyarak yaslandıkları için buralara “koltuk meyhanesi” denilmiştir. Yoksa oralarda koltuklara oturularak rakı içilmezdi.
Çilingir sofrasında mezeler, adeta tadımlık denebilecek kadar ufak porsiyonlarda sunulur. Yüzlerce tür meze sayılabilir. Ama bunların belli başlılarına bir göz atmak gerekirse, en başta beyaz peynir ile kavunun geldiğini söyleyebiliriz. Bazıları kavunun tatlı olması nedeniyle alkolle birlikte yenmemesi kanısındadırlar. Oysa alkol kan şekeri düzeyini hızla düşürür. Bunun yanında şekerli bir yiyeceğin bulunması kan şekeri düzeyinin dengede tutulması açısından yararlıdır. Güney doğu bölgelerimizde alkol yanında tatlıyla tüketilir. Bunun başlıca nedeni kan şekerinin dengede tutulmasıdır.

Meze çeşidi olarak, yukardakilerin hemen arkasından, lakerda ile kuru fasulye plakisi, bir de uskumrudan üretilmiş çiroz salatası gelir. Ardından ise her çeşit salata, sardalya, tuzlu balık türleri, ciğer kebabı, tavası, yahnisi, havyar, beyin, muska böreği, midyenin her çeşidi, kuzu söğüş, patlıcan, biber, yaprak, lahana, domates dolmaları, her tür köfte, zeytin, zeytinyağlılar, şarküteri ürünleri, çerkez tavuğu, yumurta yerlerini alıyor.

Her şeyin sonunda yol-yordamıyla pişirilmiş bir işkembe çorbası çok iyi gelecektir.

Önemli olan çilingir sofralarındaki “muhabbet” tir. Bunu da sağlayan “gönlün kilidini açan” çilingir rolündeki rakıdır. Rakı “aheste” içildiğinde sürekli çakır keyf hali, bundan ötürü de sohbetin koyulaşmasını sağlar. Eşlikçi mezeler ise alınan alkolün kan şekeri düzeyini düşürmesini ayarlayıp, dengede tutmak içindir.



Mademki vakit akşam,
Madem ne evim barkım,
Ne de bir tek âşinam,
Açılsın gizli sofram,
Gelsin kadehte rakım,
Dostum, neşem ve şarkım!
Mademki vakit akşam!

Cahit Sıtkı Tarancı

Not - Bu yazının ardından şu aşağıdaki bigiyi, Türkiyenin günümüzde getirildiği noktayı görebilme bakımından, okumak gerekir.

“TÜTÜN ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu’nun tütün ve alkollü içkilerin satışına ve sunumuna ilişkin usul ve esaslar hakkındaki yeni yönetmeliği büyük tartışma yarattı. Hafta sonu tüm hukukçuları ile yönetmeliği masaya yatıran içki üreticisi firmalar yönetmelikteki tehlikeli ve yoruma açık maddeleri ortaya koydu.

HUKUKÇULARLA yönetmeliği yorumlayan içki firmaları, “Yeni Yönetmelikte sırf reklam yasakları için 25 ayrı madde, satış için ise onlarca yasak maddesi var. Bu yasaklara takılmadan bir reklam ajansının artık nasıl reklam metni yazacağı, içki satan bakkalın veya restoranın nasıl içki sattığını söyleyeceği büyük merak konusu” dediler.

TÜTÜN ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından hazırlanan yeni yönetmeliğin en tehlikeli ve rahatlıkla ceza uygulanabilecek maddesi olarak 6 Madde’nin b bendi gösteriliyor. Bu madde, ‘Yetkili satıcılar tarafından satış belgesinde belirtilen işyeri adresi dışında satış veya sunum yapılamaz’ diyor.

Hukukçulara göre, bu madde ile artık hiçbir catering şirketi veya alkollü içki satış ruhsatı olan firma davet ve organizasyonlarda içki servisi yapamayacak.”


[*] Padişah Abdülaziz döneminde “Selatin Meyhaneler” adı altında meyhane gedikleri kurulduktan sonra ayak takımının gittiği yerler “Koltuk Meyhanesi” denilen kaçak yerler gizlice içki satan ara sokak bakkalları ile manavlarıydı. Koltuk meyhanelerinin bir bölümü ise “Kibar koltukları”ydı. Buralara evine içki sokmayan memur ile katip takımı gelirdi.

Ayak takımı için küçük “koltuk“lardan başka bir de “Ayaklı Meyhaneler” vardı. Ayaklı meyhaneler seyyar içki satıcılarıydı. Çoğunluğu Ermeni’ydi. Bunların dükkanı tezgahı fıçısı ustası sakisi kendisiydi. Bellerine ucu musluklu rakı ya da şarapla doldurulmuş gayet uzun bir koyun bağırsağı sararlar, sırtlarında bir cüppe, cüppe’nin iç cebinde de bir kadeh olurdu. Omuzlarına da alamet olarak birer peşkir atarlardı. Ayaklı meyhaneler en çok Bahçekapı, Yemiş İskelesi, Galata dolaylarında dolaşırlardı.



Alıntı.


__________________

Sevdiklerinize "gül" verin.
Gülünüz yoksa, "gülüverin"...!



Mevlana


İmbaT isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
İftar Sofrası... 3RSAN Damak Zevki 72 18.09.09 06:38
Adabiyla Raki ve Çilingir Sofrasi asi_angel Genel 0 05.05.09 01:42
Şeytan Sofrası Ve Şeytanın Ayak İzi Kızıla Boyalı Saçlar Gezilecek, Görülecek Yerler, Eğlence Mekanları 19 26.09.08 23:20
Barış Manço - Halil İbrahim Sofrası eFSaNe Türkçe Video Klip 4 20.03.07 10:30
Cahit Sıtkı Tarancı - Çilingir Sofrası Fineman Ünlü Şairlerden Şiirler 0 07.03.07 16:22


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 23:26.


Powered by vBulletin® Version 3.8.0
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
User Alert System provided by Advanced User Tagging v3.0.6 (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2020 DragonByte Technologies Ltd.
ForumTayfa

Arşiv: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 16 22 23 24 25 26 27 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 95 96 97 98 99 100 102 103 104 105 106 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 167 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271


ForumTayfa - Link Değişimi
Telinka İletişim | Voip Ürünleri | Link Değişimine Katılın |

Sitemiz bir forum sitesi olduğundan dolayı, kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir. ForumTayfa Yöneticileri mesajları itina ile kontrol etse de, bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir. Yine de sitemizde yasalara aykırı unsurlar bulursanız [email protected] email adresine bildirebilirsiniz, şikayetiniz incelendikten sonra en kısa sürede gereken yapılacaktır.

Any member of our web site has the right of adding comments instantly without getting permisson due to the forum structure of our site basis. Althought, our site modarators check comments with care, all the responsibilities sourced from these comments directly belong to the members. If you still find any illegal content in our site ( A.buse, H.arassment, S.camming, H.acking, W.arez, C.rack, D.ivx, Mp.3 or any Illegal Activity ), please report us via [email protected] .Your reports will be evaluated as soon as the arrival of your e-mail.