ForumTayfa  

Go Back   ForumTayfa > Eğitim > Ödevler - Dersler - Tezler > Kimya

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 03.12.08, 22:57   #1 (permalink)
Gezgin Tayfa
 
ISİS - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik Tarihi: Aug 2008
Nereden: ~~Hayaller Diyarından~~(Dünyanın acılarından Uzak!)
Mesaj Sayısı: 971
Konu Sayısı: 104
Takım: Galatasaray
Rep Gücü: 12970
Rep Puanı: 1295801
Rep Derecesi : ISİS 0-2000000ISİS 0-2000000ISİS 0-2000000ISİS 0-2000000ISİS 0-2000000ISİS 0-2000000ISİS 0-2000000ISİS 0-2000000ISİS 0-2000000ISİS 0-2000000ISİS 0-2000000
Ruh Hali:

Arrow temel kimya yasaları




Temel Kimya Yasaları

mol Kavramı


Mol : Avagadro sayısı ( 6,02.1023 ) kadar atom yada molekül içeren maddeye 1 mol denir.
Örnek : 1 mol HF 6,02.1023 tane HF molekülüdür. Yine bu molekülün içerisinde 1 mol H atomu (6,02.1023tane) ve 1 mol F atomu (6,02.1023 tane) vardır.
Atom Ağırlığı : 12C izotopu standart seçilerek diğer elementlerin bu izotopla kıyaslanması sonucu hesaplanan kütlelerdir. Örneğin, H=1 O=16 N=14 S=32
1 Atomik Kütle Birimi (a.k.b) : 1/ 6,02.1023 = 1,66.10-24 gramdır.

Molekül Ağırlığı : Bileşiği oluşturan elementlerin gram cinsinden kütlelerinin toplamına denir.
Örnek : 1 mol C6H12O6 (glikoz) kaç gramdır ? (C=12 O=16 H=1)
= 72 gram C = 12 gram H = 96 gram O 180 gram
Bir Tane Molekülün Kütlesi : Bir tek molekülün kütlesi molekül ağırlığının Avagadro sayısına bölümüyle bulunur .
1 tek molekülün kütlesi = MA/6,02.1023

Örnek : 1 tane H2O molekülü kaç gramdır ? (H=1 O=16)

1 tane H2O = 18/ 6.1023 = 3.10-23 gramdır.

Bir Tane Atomun Kütlesi : Atom ağırlığının Avagadro sayısına oranıdır.


1 tek atomun kütlesi = A.A./ 6,02.1023

Örnek : 1 tane C atomu kaç gramdır ? (C=12)

1 tane C atomu = 12/6.1023 = 2.10-23 gramdır.

N.Ş.A' da Hacim : Bütün gazların bir molü N.Ş.A'da ( 0 0C ve 1 atmosfer de) 22,4 litredir.


Mol Hesaplama Yöntemleri :


m Verilen Litre Verilen tanecik Sayısı n= n= n= MA 22,4 6,02.1023


Örnek : 23 gram C2H5OH kaç moldür ? (C=12 O=16 H =1)
MA = 2.12 + 6.1 + 16.1= 46 gram/mol
n=23/46 = 0,5 mol
Örnek : N.Ş.A'da 2,8 litre olan CO2 gazı kaç mol ve kaç gramdır ?(C=12 O=16)
n=2,8/22,4 = 0,125 mol.
1 mol CO2 44 gram olduğuna göre 0,125 mol CO2 0,125.44= 5,5 gramdır.

22,4 litre = 1 mol : 11,2 litre= 0,5 mol : 5,6 litre = 0,25 mol : 2,8 Litre = 0,125 mol


Örnek : 3,01.1023 tane C2H4 molekülü kaç gramdır ? (C=12 H=1)
n=3,01.1023/6,02.1023= 0,5 mol 1 mol C2H4 28 gram ise 0,5 mol C2H4 14 gram olur.

Kütlece yüzde = (Elementin bileşikteki kütlesi/toplam kütle)x100
elementin bileşikteki kütlesi I. elementin verilen gramı = II. elementin bileşikteki kütlesi II. elementin verilen gramı
elementin bileşikteki kütlesi I. elementin verilen yüzdesi = II. elementin bileşikteki kütlesi II. elementin verilen yüzdesi

















ÇÖZÜMLÜ TEST

1 . I- 16 gram oksijen gazı
3,01.1023 tane He gazı 6 gam C içeren CO2 gazı yukarıdaki gazların N.Ş.A.' da kapladıkları hacim hangi seçenekte doğru olarak verilmiştir ?(C=12 O=16) A)I>II>III B) I=II>III C) I=II=III D) II>III>I E) I=III>II Çözüm : I- n=16/32 = 0,5 mol 0,5. 22,4 = 11,2 litre 3,01.102376,02.1023=0,5 mol 0,5.22,4 = 11,2 litre 6 gram C içeren CO2 0,5 moldür. 0,5.22,4 = 11,2 litre Cevap C
3,01.1022 tane X(OH)2 3,7 gram olduğuna göre X in atom ağırlığı kaçtır ? (O=16 H=1) 74 B) 32 C) 40 D) 56 E) 14
Çözüm : n= 3,01.1023/ 6,02.1023 = 0,05 mol
0,05 mol 3,7 gramsa
1 mol X
X= 74 gram/ mol
X+32+2= 74 Ş X=40 gr/mol Cevap C
8 gram oksijen gazında kaç tane atom vardır ? (O=16)
A) 3,01.1023 B) 6,02.1023
12,04.1023 D) 1,505.1023 24,08.1023 Çözüm : n= 8/32= 0,25 mol O2 gazı
1 mol O2 molekülünde 2.6,02.1023 tane atom varsa
0,25 mol O2 de X
X= 3,01.1023 tane atom Cevap A
0,2 mol X2Y3 32 gram gelmektedir. Y nin atom ağırlığı 16 olduğuna göre X in atom ağırlığının Y nin atom ağırlığına oranı nedir ? 2/3 B) 3/2 C) 1 D) 3/7 E) 7/2
Çözüm :
0,2 mol 32 gramsa
1 mol ?
?= 160 gr/mol
2.X + 3.16 = 160 Ş X= 56 gr/mol
X/Y = 56/16 Ş X/Y= 7/2 Cevap E
5.
XY bileşiğinin molekül ağırlığı 28 dir. XY2 bileşiğinin molekül ağırlığı 44 dür. Buna göre X ve Y nin atom ağırlıkları sırasıyla nedir ?
24-32 B) 14-12 C) 12-16 D) 32-23 E) 12-14 Çözüm :
2 X + Y = 28 X + 2Y = 44
X= 12 Y= 16 Cevap C
Kütlece %80 X içeren X2H6 bileşiğinde X in atom ağırlığı kaçtır ? 12 B) 14 C) 23 D) 27 E) 40
Çözüm :
2.X / 6.1 = 80/20 Ş X= 12 Cevap A






NH3 + CO karışımı N.Ş.A da 11,2 litre olup karışımın kütlesi 11,8 gram gelmektedir. Karışımdaki CO nun mol % si nedir ? ( C=12 O=16 N=14 H=1) 20 B) 40 C) 60 D) 80 E) 90 Çözüm : NH3 + CO = 0,5 mol; NH3 x mol ise CO = 0,5-x moldür. 0,5. 17 + (0,5-x).28 = 11,8 gram X=0,2 mol NH3 CO = 0,3 mol olur.
0,5 molde 0,3 mol CO varsa
100 molde X
X= 60 Cevap C


1,806.1023 tane atom içeren SO3 gazı N.Ş.A da kaç litre hacim kaplar ? 6,72 B) 22,4 C) 2,24 D) 1,68 E ) 4,48 Çözüm : n= 1,806.1023/6,02.1023 = 0,3 mol atom 1 mol SO3 de toplam 4 mol atom varsa X mol 0,3 mol atom X= 0,075 mol V= 0,075.22,4 = 1,68 litre Cevap D 3,01.1023 tane CO molekülü, N.Ş.A da 5,6 litre hacim kaplayan N2 gazı ve 7,5 gram NO gazından oluşan karışımın kütlesi kaç gramdır ? 14 B) 21 C) 22 D) 28,5 E) 32,5 Çözüm : CO= 3,01.1023/6,02.1023 = 0,5 mol .28 = 14 gr N2 = 5,6/22,4 = 0,25 mol . 28=7 gr = 7,5 gr NO= 7,5 gr Mt= 14+7+7,5 = 28,5 gr. Cevap D Eşit molekül sayıda bir karışım elde edebilmek için 15 gram C2H6 gazına N.Ş.A da kaç litre C3H4 eklenmelidir ? (C=12 H=1) A) 5,6 B) 2,24 C) 22,4 D) 1,12 E) 11,2
Çözüm :
C2H6= 15/30 = 0,5 mol
Molekül sayılarının eşit olması demek mol sayılarının eşit olması demektir. O halde C2H6 da 0,5 mol olmalıdır.
0,5.22,4 = 11,2 litre C3H4 Cevap E
X2H4 bileşiği ile XO bileşiği eşit kütlede ve molekül sayıları da eşit olduğuna göre X in atom ağırlığı nedir ?(O=16 H=1) 12 B) 14 C) 16 D) 32 E) 40
Çözüm :
Molekül sayıları eşitse mol sayıları da eşittir. Kütlelerde eşit olduğuna göre molekül ağırlıkları da eşittir.
2.X + 4.1 = X+16 Ş X= 12 Cevap A
XY3 bileşiğinin molekül ağırlığı MgY bileşiğinin molekül ağırlığının 2 katı olduğuna göre Y elementinin atom ağırlığı kaçtır? (X=32, Mg=24) 12 B) 16 C) 23 D) 24 E) 40
Çözüm :
(32 + 3.Y) = 2.(24 + Y) Ş Y = 16 Cevap B
0,01 molünde 0,02 mol X ve 0,03 mol Y bulunan bileşiğin formülü aşağıdakilerden hangisidir ? XY B) XY2 C) X2Y3 D) XY3 E) X2Y
Çözüm :
1 molde 2 mol X ve 3 mol Y bulunacağından bileşik X2Y3 olur. Cevap C


0,5 mol CuSO4XH2O bileşiği 125 gram ise X sayısı nedir ? (Cu=64 S=32 H=1 O=16) 2 B) 3 C) 4 D) 5 E) 6
Çözüm :
0,5 mol CuSO4XH2O 125 gram ise
1 mol ?
? = 250 gram
CuSO4XH2O = 250 Ş 64 + 32 +64 + 18.X = 250
X= 5 Cevap D
15.0,2 molünde 2,4 gram X ve 3,2 gram Y bulunduran bileşiğin bir molekülünün kütlesi kaç gramdır ?
A) 28 B) 28/6,02.1023
C) 14/6,02.1023 D) 6,02.1023
6,02.1023/28 Çözüm :
1 mol bileşikte 12 gram X ve 16 gram Y bulunacağından bileşiğin molekül ağırlığı 28 gram dır. 1 molekülün kütlesi MA/ 6,02.10 23 olduğundan 28/6,02.1023 olur. Cevap B
2 mol CO2 için ; 2 mol C içerir. 4 mol O atomu içerir. 6,02.1023 tane CO2 molekülüdür. Toplam atom sayısı 6x6,02.1023 dür. Yargılarından hangisi yada hangileri doğrudur ?

A) I ve II B) I ve III C) II ve III
I,II ve IV E) II,III ve IV Çözüm :
1 mol CO2 de 1 mol C varsa 2 mol CO2 de 2 mol C olur. 1 mol CO2 de 2 mol O varsa 2 molde 4 mol O olur. 1 mol CO2 6,02.1023 tane CO2 dir. 2 mol ise 1,204.1023 tane CO2 molekülüdür. 1 mol de 3x6,02.1023 tane atom varsa 2 mol de 6x6,02.1023 tane atom bulunur. Cevap D
CuSO45H2O bileşiğinin kütlece % kaçı H2O dur ? (CUSO4=160 H2O=18) 18 B) 36 C) 54 D) 72 E) 90
Çözüm :
1 mol CuSO45H2O= 250 gram olup 90 gramı sudur.
250 gram da 90 gram su varsa
100 gramda X
X= 36 Cevap B
8 gram XH4 12,04.1023 tane H atomu içerdiğine göre 1 mol XH4 kaç gramdır ? 8 B) 16 C) 32 D) 64 E) 80
Çözüm :
n= 12,04.1023/6,02.1023 Ş n= 2 mol H atomu
2 mol H atomu içeren bileşik 8 gram ise
4 mol H içeren bileşik ?
? = 16 gram Cevap B
19.X2S in 0,1 mol ü 3,4 gramı ise X2O nun 0,2 mol ü kaç gramdır ?(S=32 O=16)
1 B) 18 C) 3,6 D) 2,8 E) 3,2
Çözüm :
0,1 mol X2S 3,4 gram ise 1 molü 34 gram olup X in atom ağırlığı 1 olur. X2O= 18 olup 0,2 molü 3,6 gram olur. Cevap C
Aşağıdakilerden hangisi N.Ş.A da en fazla hacim kaplar ? (C=12 H=1 He=4 N=14) NH3 B) He C) CO D) NO E) N2O Çözüm: Molekül ağırlığı küçük olanın molü büyük olur. Mol sayısı büyük olanın hacmi de büyüktür. Cevap B
21. I- 6,02.1022 tane SO2 molekülü
N.Ş.A da 8,96 Lt hacim kaplayan NH3 gazı 0,1 mol SO3 gazı Yukarıda verilen gazların kütleleri arasındaki ilişki aşağıdakilerden hangisidir ? (S=32 O=16 N=14 H=1) I>II>III B) III>II>I C) II>III>I D) I=II>III E) III=II>I
Çözüm :
SO2 = 6,02.1022/6,02.1023 = 0,1 mol 0,1 .64 = 6,4 gram SO2
NH3= 8,96/22,4 = 0,4 mol 0,4.17 = 6,8 gramNH3
0,1.80= 8 gram SO3
Buna göre III>II>I dir. Cevap B

22.C3H6 gazı için aşağıdakilerden hangisi yanlıştır ?(C=12 H=1)
N.Ş.A da 4,48 litresi 8,4 gramdır. N.Ş.A da öz kütlesi 1,875 gr / lt dir. 1,204.1023 tanesi N.Ş.A da 4,48 lt dir. 0,5 molü 4,5 tane atom içerir. 3,01.1022 tane molekülü 1,8 gr C içerir. Çözüm : 1mol C3H6 da 9 mol atom varken 0,5 mol C3H6 4,5 tane değil 4,5 mol atom bulunur.
Cevap D


Avagadro sayısı kadar atom içeren Fe2O3(k) bileşiği için aşağıdakilerden hangisi doğrudur ?(Fe=56 O=16)
32 gramdır. 5 mol dür. N.Ş.A. da 22,4 litredir. 2 mol Fe içerir. 48 gram O içerir. Çözüm :
Avagadro sayısı kadar atom= 1 mol atom 1 mol Fe2O3 de 5 mol atom varsa
X mol 1 mol atom X= 0,2 mol Fe2O3 dür. 1 mol Fe2O3 160 gram olduğuna göre 0,2 mol ü 32 gramdır. Cevap A
0,4 mol SO2 ile N.Ş.A da 11,2 litre hacim kaplayan CO gazında toplam kaç mol O atomu vardır ? 0,8 B) 0,5 C) 2,5 C) 1,3 D) 0,9
Çözüm : 1 mol SO2 de 2 mol O varsa
0,4 mol de X
X= 0,8 mol O atomu
1 mol CO da 1 mol O varsa
0,5 mol O da X
X= 0,5 mol O atomu
0,5 + 0,8 = 1,3 mol O atomu
Cevap C


11,2 gram C2H4 gazı için aşağıdakilerden hangisi yanlıştır ?(C=12 H=1) 4,8 gram C içerir. 1,6 gram H içerir. 0,5 mol dür. 2,408.1023 tane molekül içerir. N.Ş.A da 8,96 litre hacim kaplar. Çözüm :
n= 11,2/28 Ş n=0,4 mol. Cevap C
0,4 molü 40 gram olan bileşik aşağıdakilerden hangisidir ? ( C=12 S=32 Ca=40 O=16 N=14) NH3 B) Ca(OH)2 C) NO D) CaCO3 E) SO3
Çözüm :
0,4 mol 40 gramsa
1 mol X
X= 100 gram CaCO3=100 olduğundan
Cevap D

MOL KAVRAMI TEST-1



1. Aşağıdakilerden hangisinin 10 gramı NŞA da en fazla hacim kaplar ?
A)NO B)N2O C)N3O3 D)N2O4 E)N2O5

2. 20 gram atom içeren C3H4 molekülünde kaç mol Hidrojen vardır? (C=12 H=1)
A)1 B)2 C)3 D)4 E)5


3. % 70 X içeren X2O3 bileşiğindeki 1 tek X atomunun kütlesi kaç gramdır ? (O=16 N=Avagadro sayısı) 28 B)14 C) 14.N D) 56/N E) 28/N


4. 4 gram Ca içeren CaSO4 bileşiği için ; 6,02.1022 tane S atomu içerir. 2,408.1024 tane O atomu içerir. 3,2 gram S içerir. Yargılarından hangisi yada hangileri doğrudur ?
A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve III E) I,II ve III


5. Bir saatte 1,5.1023 tane C atomu taşıyan bir kuş yuvasını 2 günde yaptığına göre yuvanın ağırlığı kaç gramdır ? (C=12 N=6.1023)


36 B) 72 C) 144 D) 288 E)300
6. 9 gram suyun elektrolizinden açığa çıkan gazların N.Ş.A da toplam hacmi kaç cm3 dür ? (H=1 O=16)
224 B) 22400 C)168 D) 16800 E) 16,8


7.. Fe3[Fe(CN)6]2 bileşiğinde Fe atomları sayısının C atomları sayısına oranı nedir ?
3/2 B) 5/12 C) 4 D) 5/6 E) 1/4


6,4 gram CH4 molekülündeki atom sayısı kadar atom içeren C2H6 molekülü N.Ş.A da kaç litredir ?(C=12 H=1)
1,12 B) 0,56 C) 4,48 D) 5,6 E) 11,2


I- 3,01.1023 tane molekül içeren X3Y2 molekülü 120 gramdır. 3,01 .1023 tane X2Y molekülü 75 gramdır. Verilen bilgilere göre XY nin molekül kütlesi kaçtır ? A) 45 B) 90 C) 120 D) 180 E) 240
10. 1 tane C atomunun kütlesi kaç gramdır ? (C=12)
12.1023 B) 6.1023/12 C) 2.10-23 D) 1/2.10-23
E) 24.1023
11. . 48 gram X2O bileşiği 25.6 gram oksijen içerdiğine göre, X in atom kütlesi kaçtır? (O: 16)
A)7 B)14 C)23
D)28 E) 40
12. Aşağıdaki C4H10 gazı örneklerinden hangisinin NK'daki hacmi en büyüktür? (C:12 , H:1)
5.8 gram C4H10 3.01 .1023 tane C4H10 molekülü 9.6 gram C içeren C4H10 3 mol H atomu içeren C4H10 2,8 mol atom içeren C4H10 13. 0,2 mol X2Si 28.8 gram olduğuna göre 0,25 mol XSi kaç gramdır? (Si=28)
A) 21,5 B) 144 C) 58
D) 86 E) 29


0,25 mol C6H12 `deki C atomu NŞA'da kaç litre C2H2 gazında vardır? 1,68 B) 33,6 C)4,48 D) 5.6 E) 16,8

15. Kütlesi m gram olan X2O5 bileşiği 3,01 .1023 tane O atomu içerdiğine göre aşağıdakilerden hangisi X elementinin atom kütlesini verir? ( O=16 )
10m-80 B) 5m-40 C) 5m-40 D) m-40 E) 2m-16

16. I- 0,4 mol NO gazı
II-NŞA'da 2,24 litre hacim kaplayan C2H6 gazı Yukarıdaki gazların hangi nicelikleri aynıdır? (N=14 O=16 C=12 H=1) Molekül sayıları Aynı koşullardaki özkütleleri Kütleleri Toplam atom sayıları Kimyasal özellikleri

17. H5X3O10 bileşiğinin tek bir molekülü yaklaşık olarak 4,3.10-22 gr geldiğine göre X in atom kütlesi kaçtır ? ( O=16 H=1 )
258 B) 124 C) 93 62 E) 31

18. 0,1 mol XY ve 0,1 mol X2Y3 bileşiklerinden oluşan karışımda 6,4 gram Y vardır. Buna göre Y nin atom kütlesi kaç gramdır ?
64 B) 35 C) 32 D) 16 E) 12 19. CH4 ve CO2 gaz karışımlarının hacmi NŞA'da 11,2 litre ve kütlesi 15 gram olduğuna göre karışımdaki CH4 kaç moldür?
0,1 B) 0,25 C) 0,35 D) 0,4 E) 0,5
20. Aşağıdakilerden hangisinde demir yüzdesi en fazladır ? A) Fe2O3 B) Fe3O4 C) FeCl2 Fe(C2H3O2)2 E) FeO

21. CaC2 deki kütlece C atomu % si nedir? (Ca=40 C=12) 37,5 B) 60 C) 40 D) 30 E) 70
22. Arabalarda kullanılan antifrizin 20 0C deki (C2H6O2 ) öz kütlesi 1,24 gr/cm3 olduğuna göre 100 ml lik antifrizde kaç tane C2H6O2 molekülü vardır ? (C=12 H=1 O=16) A) 6,02.1023 B) 3,01.1023 C) 12,04.1023 D) 24,08.1023 18,06.1023 23. Aspirin C9H8O4 (asetil salisilik asit) formülünde organik bir bileşik olup, 1 tabletin 820 miligramı dolgu maddesi dir. 20 tane tablet içeren 1 kutu aspirin yapmak için kaç mol C9H8O4 kullanılmalıdır ? (C=12 O=16 H=1) 1 B) 20 C) 0,02 D) 2 E) 0,1 24. KXO3 bileşiğinin avagadro sayısı kadar atom içeren miktarı 33,4 gram geldiğine göre X elementinin atom kütlesi nedir ?(K=39 O=16)
167 B) 35,5 C) 40 D) 80 E) 71
25. Eşit kütlede aşağıdaki gaz örneklerinden alındığında hangisi N.Ş.A da en çok hacim kaplar ? (H=1 C= 12 O=16 S= 32)
CH4 B) C2H4 C) CO CO2 E) SO2 26. ısıtıldığında 1200 kalori alabilen Al parçacığının sıcaklığı 20 0C den 60 0C ye çıkmaktadır. Al parçası kaç tane atom içerir ? ( Al = 27 c= 0,3 kal/gr 0C N=Avagadro sayısı )

A ) (100/27) .N B) (27/100) .N C)N
D) 3N E) ( 300/27) .N
27. Kütlece % 40 ı oksijen olan XO bileşiğinin mol ağırlığı kaçtır ? (O=16)
24 B) 40 C) 56 D) 80 E) 64


28. CaCO3 ısıtıldığında ağırlığı % de kaç azalır ? ( Ca=40 C=12 O=16)
20 B) 24 C) 30 D) 40 E) 44


29. 9,2 gram X metali oksitlenince 12,4 gram X2O bileşiğine dönüşüyor. X in mol kütlesi nedir ? (O=16)
46 B)38 C) 23 D) 12 E) 24


30. Aşağıdakilerden hangisinin kütlesi en büyüktür ? (Ne =20 O=16 F=19)
1 mol flor gazı 3,01.1022 tane oksijen molekülü 0,05 mol oksijen atomu N.Ş.A. da 3,36 litre Ne gazı 3 mol flor atomu

31. Aşağıdakilerden hangisi avagadro sayısı kadar atom içerir ?(C=12 O=16 N=14 H=1)
44 gram CO2 gazı N.Ş.A. da 5,6 litre hacim kaplayan NH3 gazı 28 gram azot gazı 6 gram C içeren C2H6 gazı 0,4 mol H içeren C3H8 gazı 32. FeSO4.5H2O bileşiğinde kütlece Fe/O oranı kaçtır ? ( Fe = 56 O=16)
A) 7 B) 16 C) 7/8
D) 7/18 E) 8/7

33. CH4 ve C3H4 den oluşan 1,204.1024 molekülün toplam kütlesi 51,2 gramdır. Karışımda kaç gram H vardır ? (C=12 H=1 )
3,2 B) 4,8 C) 6 D) 8 E) 12

34. 7,2 gram C içeren C2H4 gazının kütlesi (m), molekül sayısı (N), ve normal şartlar altında hacmi(V) aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir ? (C=12 H=1)
m(gr) N V(Lt) 8,4 1,8.1023 6,72 2,8 12.1023 4,48 4,4 3.1023 11,2 16,8 6.1023 22,4 E) 28 6.1023 22,4

35. İnsan iskeletinin ortalama kütlesi 1 kg ve içerdiği kalsiyum fosfat kütlece % 58 olduğuna göre bir insan vücudunda kaç gram fosfor (P) bulunur ? ( Ca3(PO4)2=310 P=31)
580 B) 270 C) 116 D) 120 E) 240


1,195 gram CHCl3 bileşiği ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır ? (CHCl3=119,5) ( ÖSS-1996) Mol sayısı 0,01 dir. Molekül sayısı 6,02.1021 dir. Toplam 18,06.1021 atom içerir. 6,02.1021 hidrojen atomu içerir. 0,01 mol karbon atomu içerir. 37. Yarı çapı 0,5 cm ve uzunluğu 2,5 cm olan bir demir çubuk kaç mol atom içerir ? (Fe=56 d=7,8)
1,87 B) 14,6 C) 5,6 D) 0,26 E) 0,52
MOL KAVRAMI-2

1. Magnezyumun 1 molünün ağırlığı 24 gram ve özkütlesi 2,4 g/ml'dir.Buna göre hacmi 100ml olan bir paça magnezyumda kaç tane atom bulunur? (Avagadro sayısı=N)
A)N B)3N C)10N
D)N/10 E)N/3


2. Cr2X3 bileşiğinde 5,2 gram Cr atomuna karşılık 4,8 gram X birleştiğine göre X in atom ağırlığı kaçtır ? (Cr=52) 16 B) 32 C) 64 D) 104 E) 206
3. C2H6 bileşiği için aşağıdakilerden hangisi yanlıştır ? (C=12 H=1 )
Kütlece % 80 i karbondur. 0,25 molünde 1,20.1024 tane atom vardır 1 tane C2H6 bileşiğinin kütlesi 5.10-23 gramdır. 1 tane C2H6 molekülünün kütlesi 30 a.k.b dir. 4 tane C atomu içeren C2H6 2 mol dür.
4. 20,4 gram X2Y3 bileşiğinde 9,6 gram Y ve 0,4 mol X atomu bulunduğuna göre X elementinin atom ağırlığı nedir ?
10,8 B) 27 C) 54 D) 32 E) 96
5. 5,6 gram N2, 0,1 mol CO molekülü ve N.Ş.A. da 6,72 lt hacim kaplayan He gazlarından oluşmuş bir karışımda He gazının mol % si nedir ?
80 B) 60 C) 50 D) 30 E) 20
6. X gram SO3 gazını bulunduğu kaba x gram CH4 gazı ilave ediliyor. Gaz karışımı için :
Mol sayısı 6 katına çıkar Kütle iki katına çıkar Atom sayısı 5 katına çıkar. Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve II E) I,II ve III


7. 0,25 mol N2O4 bileşiğinin kütlesi 0,5 mol C2HxO bileşiğinin kütlesine eşit olduğuna göre x sayısı kaçtır ? (N=14 O=16 H=1)
2 B) 3 C)4 D) 5 E) 6
8. 6 gram NO bulunan bir kaptaki atom sayısını 2 katına çıkarmak için kaç gram CO eklenmelidir ? (N=14 O=16 C=12)


0,2 B) 2,8 C) 5,6 D) 11,2 E) 22,4

9. SO2 ile SO3 karışımı 36 gram olup N.Ş.A da 11,2 litre hacim kapladığına göre karışımda kaç gram S vardır ? (S=32 O=16)

8 B) 16 C) 20 D) 22 E) 24 . 10. 0,2 mol X2O3 20,4 gram olup X atomunun çekirdeğinde 14 tane nötron varsa X in değerlik elektron sayısı kaçtır ? (O=16)


1 B) 2 C) 3 D) 4 E) 6
11. 6 tane K 16 tane Cr ve 14 tane O atomundan en fazla kaç tane K2Cr2O7 oluşabilir ?
2 B) 3 C) 4 D) 8 E) 10
12. X2 gazının 11,2 litresi 2m gram ve Avagadro sayısı N ise 1 tek atomunun kütlesi kaç gramdır ?
2m B) 4m/N C) 2m/N D) N/2m E) N/4m

13. Bir kapta 6,4 gram SO2 gazı vardır. Kaptaki atom sayısını 5 katına çıkarmak için kaba kaç gram C2H6 eklenmelidir ?(SO2=64 C2H6=30)
4,5 B) 0,3 C) 1,5 D) 6,5 E) 7,5
14. N.Ş.A da N2O ve N2O5 karışımının 11,2 litresinde 1,7 mol O atomu olduğuna göre karışım kaç gramdır ? (N=14 O=16)
8,8 B) 32,4 C) 41,244 E) 52,8 15. Kütleleri eşit SO3 ve Fe2O3 karışımında Fe atomları sayısının toplam O atomu sayısına oranı kaçtır ? (Fe=56 S=32 O=16)
2 B) 2/5 C) 2/9 D)1 E) 2/3
16. Mol sayıları bir birine eşit olan KOH, CO2 ve SrCO3 içeren karışımın 99,2 gramında toplam kaç mol atom içerir ? (H=1 O=16 K=39 Sr=88 C=12)
0.4 B) 4,4 C) 1,2 D) 3,6 E) 2,4
17. X2CrO4 bileşiğinde % 32 Cr bulunduğuna göre X in atom ağırlığı kaçtır ? (Cr=52 O=16)
162,5 B) 98,5 C) 49,5 46,5 E) 23,2 18. NO ve N2O4 karışımında NO nun kütlesi aşağıdakilerden hangisiyle bulunamaz ? (N=14 O=16)
Karışımın mol sayısı ve kütlesi Karışımın mol sayısı ve atomların toplam mol sayısı Atomların toplam mol sayısı ve karışımın kütlesi Karışımın N.Ş.A da hacmi ve molekül sayısı NO nun mol sayısının toplam mol sayısına oranı ve karışımın kütlesi 19. C2H6 ve C3H8 gazlarından oluşan Karışımda 4,214.1023 tane molekül ve 5 mol H atomu içermektedir. Buna göre karışım kaç gramdır ? (C=12 O=16)
9 B) 17,6 C) 26,6 D) 30,2 E) 34

20. Mol sayıları eşit XO2 ve X2O4 karışımının 27.6 gramının 1.2 mol oksijen atomu bulunduğuna göre XO2'nin molekül kütlesi kaçtır?
A)14 B)28 C)46 D)56 E)92

21. Molekül kütleleri ve molekül sayıları eşit olan iki organik bileşikten ;
Kütle İçerdikleri C atomu sayıları Elementlerin kütlece birleşme oranı değerlerinden hangisi ya da kesinlikle aynıdır?
Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D)I ve III E) II ve III 22. 30 tane Na , 20 tane S atomu ile 40 tane O2 molekülünde teorik olarak en çok kaç tane Na2SO4 oluşturulabilir?
5 B) 10 C) 15 D) 20 E) 30
23. 32 gram SO2 dekine eşit sayıda atom içeren CX4 bileşiğinin kütlesi 26,4 gram olduğuna göre X in atom ağırlığı kaçtır ? (S=32 O=16 C=12 )
A) 1 B) 19 C) 24 D) 35,5 E) 80
24. I- 1,204 .1023 tane C2H4 molekülü II- 1,204 .1023 tane C içeren C2H4 III- 3,612 .1023 tane H içeren C2H4
Yukarıdaki C2H4 gazının mol sayıları arasındaki ilişki hangi seçenekte doğru gösterilmiştir ?
I=IIIII>II C) III>I>II D) III=II>I
E) I>II>III 25.I-1,204.1023 tane oksijen molekülü : m1
NŞ.A da 89,6 litre H2 gazı : m2 0,4 mol oksijen atomu : m3 yukarıda verilen maddelerin kütleleri arasında nasıl bir ilişki vardır ? (O=16 H=1) 5m1=4m2=5m3 B) 5m1=8m2=5m3 C) 4m1=5m2=4m3 D) 8m1=5m2=8m3 m1=m2=m3


26. 2,09 gram X elementi O atomuyla tamamen birleşerek 2,33 gram X2O3 bileşiğini oluşturmaktadır. X in atom ağırlığı nedir? (O=16)
418 B) 209 C) 109 D) 218 E) 233
16 gram oksijen gazının 5 lt hacim kapladığı koşullarda 16 gram SO2 gazının hacmi kaç litredir ? ( O=16 S=32)
10 B) 7,5 C) 5 2,5 E) 1,25
28. N2H4 gazı için ;
N.Ş.A'da 0,25 molü 5,6 litredir. 0,5 molü 6mol atom içerir. 1 molekülünün kütlesi 32 gramdır. Yargılarından hangisi doğrudur?

A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D)I ve III E) II ve III
29. 0,25 mol C2H6 molekülündeki C atomu kadar N atomu içeren N2X5 molekülünün kütlesi 27 gramdır. Buna göre X'in atom ağırlığı nedir? (N=14)
80 B) 108 C) 16 D)32 E) 28
N Avagadro sayısını gösterdiğine göre, N.Ş.A da 3 mol H2 içerisinde kaç tane H atomu vardır ? N/6 B) N/3 C) 2N D) 3N E) 6N

31. 0,02 mol Al2S3 ile 0,03 mol XS2 bileşiklerinin toplam kütlesi 6,6 gram olduğuna göre X in atom ağırlığı kaçtır ? (Al=27 S=32)
120 B) 150 C) 64 D) 56 E) 64 32. 0,16 mol N içeren N2H4 ile toplam 4,5 mol atom içeren C2H5OH bileşikleri karıştırılırsa karışımda kaç mol H atomu bulunur ?
3,2 B) 3 C) 6 D) 6,2 E) 8,2 33. Saniyede 1 milyon su molekülünün buharlaştığı bir ortamda 3,6 gram su kaç dakikada buharlaşır ? (H2O=18 N= 6.1023)
1,2.1017 B) 7,2.1024 C) 6.1023 D) 3.1023 E) 2.1015
34.. 21 gram XF3 N.Ş.A da 5,6 litre hacim kaplamaktadır. Buna göre N.Ş.A da 2,8 litre hacim kaplayan X2O3 kaç gram gelir ? (F=19 H=1)
27,5 B) 84 C) 12,75 D) 21 E) 42

35.. I- X2 gazının molekül kütlesi
X elementinin kükürtle oluşturduğu bileşiğin molekül kütlesi 1 tane X atomunun kütlesi X2 gazının N.Ş.A. da öz kütlesi bilindiğine göre yukarıdakilerden hangisi yada hangileri hesaplanabilir ? Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve III E) II ve III

36. Eşit kütledeki PH3 ve H2S gazları için ;
NŞA hacimleri Molekül sayıları atom sayıları Hangisi ya da hangileri aynıdır ? ( P: 31 H:1 S: 32 ) A)I ve II B)I ve III C)II ve III D)Yalnız III E)Yalnız II

37. N.Ş.A da 4,48 litre olan SO3 ve SO2 gaz karışımının kütlesi aşağıdakilerden hangisine eşit olamaz ? (S=32 O=16)
18 B) 15 C) 14 D) 13 E)12
38. 1,4 gram N içeren N2H4 gazı N.Ş.A da kaç litredir ? (N=14)
A) 2,24 B) 1,12 C) 4,48 D) 44,8 E) 11,2

39. Bir demir oksit bileşiğinin 16 gramı 4,8 gr O atomu içerdiğine göre bu oksitin formülü aşağıdakilerden hangisidir ? (Fe=56 O=16)
A) FeO B) Fe2O C) Fe2O3 D) Fe3O4 E) Fe2O2




MOL KAVRAMI-3

1. XmYn gazının N.Ş.A hacmi ve kütlesi bilindiğine göre X in atom ağırlığını hesaplayabilmek için ;
m ve n sayıları Bileşiğin molekül ağırlığı Avagadro sayısı Y nin atom ağırlığı niceliklerinden hangisi yada hangileri bilinmelidir ? Yalnız I B) I ve II C)I ve IV II ve III E) I,III ve IV 2. CO ile C2H4 gazları karışımında hacimce %80 CO gazı olduğuna göre CO atomları sayısının C2H4 atomları sayısına oranı nedir ? (C=12 O=16 H=1)
4 B) 1/4 C) 4/3 D)3/4 E) 3/5 3.. 26 gram Cr içeren Cr2S3 ile 52 gram X2S3 bileşiklerinde S atomunun kütleleri bir birine eşit olduğuna göre X in atom ağırlığı nedir ? (Cr=52 S=32 ) 208 B) 96 C) 112 D) 56 E) 28 4. CO ve CO2 gazlarından oluşan ve 0,3 mol gelen gaz karışımında toplam 0,8 mol atom bulunmaktadır. Buna göre karışımın kütlesi kaç gramdır ? (CO=28 CO2 = 44 )
A) 5,6 B) 8,8 C) 11,2 D) 11,6 E) 13,2
5. X2S3 ve Y2S3 bileşiklerinin eşit kütlede S içeren miktarları göz önüne alınıyor. X ve Y farklı atom olduklarına göre bu iki bileşiğin ;
Atom sayıları Kütleleri X ve Y atomu sayıları Mol sayıları niceliklerinden hangileri birbirine eşittir ?
I,II ve III B) I,III ve IV C) I ve II D) II ve IV
I,II ve IV

6. I- N.Ş.A da 11,2 litre hacim kaplayan CH4 gazı
0,8 gram CH4 gazı 2x6,02.1023 tane H atomu içeren CH4 gazı yukarıdaki gazların kütleleri arasındaki iliş hangi seçenekte doğru verilmiştir ? (C=12 H=1 ) I>II>III B) III>II>I C) I=III>II D) I=II=III E) II>III>I 7. 16,4 gram K2S.nH2O bileşiğinin kristal suyu tamamen uçurulunca kalan katı 11 gr olduğuna göre (n) sayısı kaçtır ? (K=39 S=32 H2O=18) 1 B) 2 C) 3 D) 4 E) 5 8. Eşit sayıda O atomu içeren,
XO II- X2O3 III-X3O4 bileşiklerinin kütleleri arasındaki ilişki hangi seçenekte doğru verilmiştir ? A) I>II>III B) III>II>I C) III>I>II
I=II>III E) III>II=I 9. CnH2n+2O bileşiğinin 0,2 mol ü 6,4 gram olduğuna göre aşağıdakilerden hangisi yanlıştır ?(C=12 O=16 H=1)
Formüldeki n sayısı 1 dir. Kütlece % 50 O içerir. Kütlece C/H oranı 3/2 dir. 1 molünde 6 tane atom vardır. 16 gram bileşikte 6 gram C vardır. 10. I- 0,2 mol X3Y4 bileşiği 46,4 gramdır.
Xin atomkütlesinin Y nin atom kütlesine oranı 7/2 dir. Buna göre X in atom kütlesi kaçtır ? A) 16 B) 32 C) 56
80 E) 168


11. Avagadro sayısının 3,5 katı kadar atom içeren V2O5 bileşiği kaç gram O içerir ? (O=16)
10 B) 20 C) 30 40 E) 50
12. I- N.Ş.A da 11,2 litre oksijen gazı II- 2,4 gram ozon gazı
III-12,04.1022 tane O atomu Yukarıdaki örneklerdeki oksijen miktarları arasındaki ilişki hangi seçenekte doğru verilmiştir ? I>III>II B) II>III>I C) III>I>II D) III>II>I E) II>I>III 13. Eşit ağırlıkta oksijen içeren P2O5 ve P2O3 karışımının kütlesi 9,76 gramdır. Karışımdaki P2O5 in mol % si nedir ? (P=31 O=16)
37,5 B) 32,5 C) 67,5 D) 62,5 E) 12,5
14. Eşit kütlelerde O içeren SO3 ve CuSO4 bileşiklerinin içerdikleri S atomlarının oranı kaçtır?
A)4/3 B)1 C)1/2 D)1/3 E)1/4

15. X gazının atom ağırlığı 20 ve avagadro sayısı L olduğuna göre L/20 değeri aşağıdakilerden hangisidir ?
1 mol X'in atom sayısı 1 gram X'in atom sayısı 1 gram X'in mol sayısı 20 mol X'in atom sayısı 20 gram X'in mol sayısı 16. Molekül sayısı ve kütlesi bilinen X2Y3 gazının hangi değeri bilinemez ?
Molekül kütlesi NŞA'da hacmi Y'nin mol sayısı X'in kütlece yüzdesi Atom sayısı
17. CH4 gazı ile N2O gazı karışımı N.Ş.A. da 11,2 litre olup karışım 04 mol N atomu içermektedir. Karışımdaki CH4 gazının mol % si kaçtır ?
A)20 B) 30 C) 60 D) 80 E) 40

Kütle
  • 28gr. + 6 gram= 34gr.
Mol – atom sayısı
  • 2 mol-atom
  • Azot + 6 mol-atom
  • hidrojen
  • 2 mol-atom N
  • 6 mol-atom H
Enerji + 22 KCal

Mol sayısı 1 mol N2 + 3 mol H2= 2 mol NH3

Molekül sayısı
  • 5 basınç verilir 1 baz çıkar gaz + baz+mol =
  • Basınç (V,Tsabit) P atm + 3 P atm= 2P atm
  • Hacim (P,Tsabit) 1 Litre + 3 Litre= 2 Litre
  • H2 (gaz) + I2 (gaz)= 2 HI (gaz)
  • Atom cinsi ve sayısı: 2 tane H atomu + 2 tane I atomu= 2 tane H atomu
  • Kütle: 2 gram + 254 gram= 256 gram
  • Mol – atom sayısı: 2 mol-atom hidrojen + 2 mol-atom İyot= 2 mol-atom Hidrojen, 2 mol-atom İyot
  • Mol sayısı: 1 mol H2 + 1 mol I2= 2 mol HI
  • Molekül sayısı: 1 tane H2 molekülü + 1 tane I2 molekülü= 2 tane HI molekülü
  • Basınç (V,Tsabit): 1 atm + 1 atm= 2 atm
  • Hacim (P,Tsabit): 1 litre + 1 litre= 2 litre
  • C (katı) + O2 (gaz)= CO2 (gaz)
Atom cinsi ve sayısı= 1 tane C atomu + 2 tane O atomu= 1 tane C atomu, 2 tane O atomu
Kütle 12 gram + 32 gram= 44 gram
Mol – atom sayısı= 1 mol atom C + 2 mol atom O, 1 mol atom C, 2 mol atom O
Enerji= Mol sayısı 1 mol + 1 mol= 1 mol
Molekül sayısı= + 1 tane O2 molekülü= 1 tane CO2 molekülü, Basınç (V,Tsabit) + P atm= P atm, Hacim (P,Tsabit) + V Litre= V Litre

Sabit oranlar yasası (Proust yasası)

Bir bileşikteki elementlerin, kütlelerinin oranı, kütlece yüzde bileşimi sabittir.
Örn; Al=27, S=32 olduğuna göre Al2S3 bileşiğinde:

[Sadece Kayıtlı Kullanıcılar Linkleri Görebilir.Kayıt Olmak İçin Tıklayınız...]


Katlı Oranlar Yasası (Dalton Yasası)

İki element aralarında iki bileşik oluşturuyorsa, bu elementlerden birinin sabit miktarları ile birleşen diğer elementin değişen miktarları arasında basit bir oran vardır.

Örn; NO2 –NO2O4 bileşik çiftinde:
Aynı miktar N ile birleşen O kütleleri arasında.
2/ NO2 = N2O4 = 4
1/ N2O5 = N2O5 5
Aynı miktar O ile birleşen N kütleleri arasında basit bir oran vardır

Hacim Oranları Yasası (Gay - Lussac Yasası)

a) Kimyasal bir tepkimeye giren gazlarla, tepkimede oluşan gaz halindeki ürünlerin aynı koşullarda (aynı sıcaklık ve basınç) hacimleri arasında sabit bir oran vardır.
b) Aynı koşullarda gazların hacimleri mol sayıları ile doğru orantılıdır.
Örn; H2(g) + Cl2(g) ® 2HCl(g) tepkimesine göre, 1 mol H2 1 mol Cl2 ile birleşerek 2 mol HCl oluşturur.Hacimler mol sayıları ile doğru orantılı olduğundan, aynı olayı anlatmak için “1 hacim H2 gazı, 1 hacim Cl2 gazı ile birleşerek eşit koşullarda 2 hacim HCl gazı oluşturur.” İfadesi de kullanılabilir.
Aynı şekilde, N2(g) + 3H2(g) ® 2NH3(g) tepkimesine göre 1 hacim azot gazı 3 hacim hidrojen gazı ile birleşerek eşit koşullarda 2 hacim NH3 gazını oluşturur diyebiliriz.

İyonlaşma enerjisi

Bir atomdan bir elektron koparmak için gerekli olan enerjidir.bu enerji her atomda aynı değildir.örneğin helyum atomundan bir elektron koparmak için en büyük enerjiyi vermeniz gerekir(helyum iyonlaşma enerjisi en büyük olan atomdur.).bir atomun iyonlaşma enerjisi demek onun kimyasal tepkimeye girme isteği demektir.Bu nedenle soygazlar çok nadir tepkime yaparlar.Eğer bir atomun iyonlaşma enerjisi büyükse o atomu kimyasal tepkimeye sokmak da o kadar zordur.zaten atomlar değerlik orbitallerini doldurmak için kimyasal tepkimeye girerler.Değerlik orbitalleri dolu olan bir atomu kimyasal tepkimeye sokmak demek ondan elektron koparmak demektir bu nedenle değerlik elktronları dolu olan atomlar çok nadir tepkimeye girerler.

Molar Hacim (Gazlar İçin)

0°C derecede 1 atm basınç altında deniz seviyesindeki koşula normal şartlar denir.Normal şartlar altında 1 mol gazın hacmi 22,4 lt dir.yani 6,02*1023 atomdur.

Mol Kütleleri

Her atom belli sayıda proton ve belli sayıda nötron içerir.Nötronve proton kütleleri birbirrine yakın olduğu için her elementin mol kütlesi bulunur.İzotop atomlar nedeniyle her atomun mol kütlesi sabit değildir(ama bu fark o kadar küçüktür ki dikate alınmaz.). Örneğin C yani karbon atomunun 1 molü 12g gelmektedir.hidrojen atomunun 1 molü 1g gelmektedir.Nerdeyse her atomda nötron ve proton sayısı eşittir. Ama kütlelere baktığımızda bunun eşit olmadığını görüyoruz.Örneğin bildiğimiz demir (Fe)simgeli elementin atom numarası 26 dır.Yani 26 tane proton içerir.Ama nötron sayısı her demir atomu için sabit değildir. Fakat demir atomunun kütle numarası 55,85 dir.26 nın iki katı 52 dir.Burda 3,85 likbir fak oluşur.Buda bazı atomların 1 yane fazla nötron içerdiğini gösterir.Bunların yüzdeliğiyle atomun doğadaki kütlesi yani ortalama kütlesi bulunur.


__________________
[Sadece Kayıtlı Kullanıcılar Linkleri Görebilir.Kayıt Olmak İçin Tıklayınız...]
Ne zaman yalnız hissetsem gökyüzüne bakıyorum. Sonsuz bir zaman var orada ve bir yerlerde sende o gökyüzünün altındasın, inanıyorum ki bir gün bir biraraya geleceğiz... O sonsuz zamanı birlikte paylaşacağız... Aynı gökyzünün altında yeniden bir araya gelinceye kadar, yıldızlar sana gülümsesin sevgilim...

Konu tekelioğlu tarafından (03.12.08 Saat 23:09 ) değiştirilmiştir.
ISİS isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Kimya Sözlüğü Dr.TaKa Kimya 8 25.12.09 18:01
Gaz Yasaları tekelioğlu Kimya 0 28.10.08 23:07
Unutulmaz Yusuf Miroğlu Yasaları :) S3RW3T Yerli Diziler ve Tv Showları 17 22.09.08 14:01
Kimya ksklee Üniversiteler 0 11.09.08 20:25
Dünyanın en saçma yasaları PaRaDiSe_48 Genel 2 05.02.07 11:52


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 17:46.


Powered by vBulletin® Version 3.8.0
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
User Alert System provided by Advanced User Tagging v3.0.6 (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2020 DragonByte Technologies Ltd.
ForumTayfa

Arşiv: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 16 22 23 24 25 26 27 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 95 96 97 98 99 100 102 103 104 105 106 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 167 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271


ForumTayfa - Link Değişimi
Telinka İletişim | Voip Ürünleri | Link Değişimine Katılın |

Sitemiz bir forum sitesi olduğundan dolayı, kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir. ForumTayfa Yöneticileri mesajları itina ile kontrol etse de, bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir. Yine de sitemizde yasalara aykırı unsurlar bulursanız [email protected] email adresine bildirebilirsiniz, şikayetiniz incelendikten sonra en kısa sürede gereken yapılacaktır.

Any member of our web site has the right of adding comments instantly without getting permisson due to the forum structure of our site basis. Althought, our site modarators check comments with care, all the responsibilities sourced from these comments directly belong to the members. If you still find any illegal content in our site ( A.buse, H.arassment, S.camming, H.acking, W.arez, C.rack, D.ivx, Mp.3 or any Illegal Activity ), please report us via [email protected] .Your reports will be evaluated as soon as the arrival of your e-mail.