ForumTayfa  

Go Back   ForumTayfa > Eğitim > Ödevler - Dersler - Tezler

Ödevler - Dersler - Tezler Ödevler, Dersler ve Tezlerle ilgili istek ve paylaşım yaptığımız bölüm

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 24.05.10, 02:18   #1 (permalink)
Süper Tayfa
 
Miss Alone - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik Tarihi: Aug 2009
Nereden: yeditepe istanbul
Mesaj Sayısı: 6.380
Konu Sayısı: 787
Takım: Galatasaray
Rep Gücü: 1507884
Rep Puanı: 150786700
Rep Derecesi : Miss Alone 0-10000000Miss Alone 0-10000000Miss Alone 0-10000000Miss Alone 0-10000000Miss Alone 0-10000000Miss Alone 0-10000000Miss Alone 0-10000000Miss Alone 0-10000000Miss Alone 0-10000000Miss Alone 0-10000000Miss Alone 0-10000000
Ruh Hali:

Standart Türk Vergi Sistemi Soru ve Cevaplar - Ünite 14




Ünite 14
1-Aşağıdakilerden hangisi motorlu taşıtlar vergisinin mükellefidir?
a) Taşıtı fiilen kullanan kişi
b) Taşıtın zilyedi
c) Taşıt kendi adına kayıt ve tescil edilmiş kişi
d) Taşıtı kiralayan kişi
e) Taşıtı satan bayii
Cevap C: Mükellefiyet için kayıt ve tescil esastır. Araç kimin üzerine kayıtlı ise o kişi vergi mükellefidir.

2-Aşağıdaki motorlu araçlardan hangisi motorlu taşıtlar vergisinden istisna edilmemiştir?
a) Üniversiteye ait servis aracı
b) Maliye Bakanının makam otosu
c) Belediye çöp kamyonu
d) Üniversite öğrencilerini taşıyan (A) A.Ş. otobüsü
e) İngiliz büyükelçisinin otomobili
Cevap D: Kamu kurumlarına, diplomatlara ve tasarruf mevduatı sigorta fonuna intikâl eden bankalara ait taşıtlar ile bizzat maluller tarafından kullanılan özel tertibatlı olarak imâl edilmiş olan taşıtlar istisna kapsamındadır. Ayrıca, Türk kuşu ve Türk Hava Kurumu’na ait uçak ve helikopterler de vergi dışıdır.

3-Aşağıdakilerden hangisi motorlu taşıtlar vergisinin konusuna girmez?
a) Motosiklet
b) Kamyonet
c) Arazi taşıtı
d) Helikopter
e) Traktör
Cevap E: Motorlu taşıt olmakla beraber, traktörler motorlu taşıtlar vergisine tâbi değildir.

4-Aşağıdakilerden hangisi motorlu taşıt vergisine tabi değildir?
a) Trafik şube ve bürolarına kayıt ve tescil ettirilmiş paneller
b) Trafik şube ve bürolarına kayıt ve tescil ettirilmiş çekiciler
c) Trafik şube ve bürolarına kayıt ve tescil ettirilmiş motosikletler
d) Trafik şube ve bürolarına kayıt ve tescil ettirilmiş il özel idarelerine ait otomobiller
e) Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne kayıt ve tescil ettirilmiş helikopterler
Cevap D: Yerel idarelere ait taşıtlar istisna kapsamındadır.

5-Aşağıdakilerden hangisine ait uçak ve helikopterler motorlu taşıtlar vergisine tabi değildir?
a) Türk Hava Kurumu
b) Kamu yararına çalışan vakıflar
c) Türk Hava Yolları
d) Kamu yararına çalışan dernekler
e) Limited şirketler
Cevap A: Türk Hava Kurumu’na ait hava araçları vergi kapsamında değildir.

6-Motorlu taşıtlar vergisinde mükellefiyet aşağıdaki işlemlerden hangisi ile başlar?
a) Kayıt ve tescil yaptırma
b) Satın alma
c) Sipariş verme
d) İşletmenin aktifine kaydetme
e) Alım sözleşmesi yapma
Cevap A: Kayıt ve tescilin yapılması ile mükellefiyet başlar.

7-(III) sayılı tarifede yer alan deniz taşıtlarının motorlu taşıtlar vergisine tâbi olabilmesi için motor beygir gücünün ne kadar olması gerekir?
a) 10 b) 15
c) 20 d) 22
e) 25
Cevap A: 10 beygir gücünden küçük araçlar vergi dışıdır.

8-Aşağıdakilerden hangisi motorlu taşıtlar vergisi tarifelerinde yer alan vergilendirme ölçütlerinden biri değildir?
a) Yaş
b) Motor silindir hacmi
c) Motor gücü
d) Oturma yeri kapasitesi
e) Taşıtın değeri
Cevap E: Taşıtın değeri vergilendirmede dikkate alınmaz.

9-Aşağıdakilerden hangisi (IV) sayılı tarifeye göre vergilendirilir?
a) Otomobil
b) Minibüs
c) Otobüs
d) Yat
e) Helikopter
Cevap E: Otomobil, kaptıkaçtı, panel van, arazi taşıtları ve motosikletler (I) sayılı tarifeye göre; minibüs, otobüs, kamyon, kamyonet, çekici vb araçlar (II) sayılı tarifeye göre; motorlu deniz taşıtları (III) sayılı tarifeye göre; motorlu hava taşıtları (IV) sayılı tarifeye göre vergilendirilirler.

10-Yatların vergilendirildiği 3 sayılı tarifede hangi ölçütler kıstas alınır?
a) Ağırlık, yaş
b) İstiap haddi, yaş
c) Azami kalkış ağırlığı, yaş
d) Motor beygir gücü, yaş
e) Oturma yeri, yaş
Cevap D: Motor gücü arttıkça vergi artar, yaş arttıkça vergi azalır.

11-Otobüslerin vergilendirildiği 2 sayılı tarifede hangi ölçütler kıstas alınır?
a) Ağırlık, yaş
b) İstiap haddi, yaş
c) Azami kalkış ağırlığı, yaş
d) Motor beygir gücü, yaş
e) Oturma yeri, yaş
Cevap E: Oturma yeri arttıkça vergi artar, yaş arttıkça vergi azalır.

12-Kamyonların vergilendirildiği 2 sayılı tarifede hangi ölçütler kıstas alınır?
a) Ağırlık, yaş
b) Toplam ağırlıkları, yaş
c) Azami kalkış ağırlığı, yaş
d) Motor beygir gücü, yaş
e) Oturma yeri, yaş
Cevap B: Toplam ağırlığı arttıkça vergi artar, yaş arttıkça vergi azalır.

13-Minibüsler hangi ölçüte göre vergilendirilir?
a) Sadece yaş
b) İstiap haddi, yaş
c) Azami kalkış ağırlığı, yaş
d) Motor beygir gücü, yaş
e) Oturma yeri, yaş
Cevap A: Sadece yaş ölçütü dikkate alınır.

14-Türkiye’de uçak ve helikopterler için motorlu taşıtlar vergisinin hesaplanmasında kullanılan ölçüler aşağıdakilerden hangisinde birlikte verilmiştir?
a) Cins ve istiap haddi
b) Yaş ve azamî kalkış ağırlığı
c) Motor beygir gücü ve yaş
d) Cins ve uzunluk
e) Yaş ve oturma yeri sayısı
Cevap B: Azamî kalkış ağırlığı arttıkça vergi artar, yaş arttıkça vergi azalır.

15-Otomobil, kaptıkaçtı arazi taşıtı ve motosiklet gibi (I) sayılı tarifede yer alan araçların vergilendirme ölçütleri aşağıdakilerden hangisidir?
a) Sadece yaş
b) İstiap haddi, yaş
c) Azami kalkış ağırlığı, yaş
d) Motor silindir hacmi, yaş
e) Oturma yeri, yaş
Cevap D: Araçların yaşı arttıkça vergi azalır; motor silindir hacmi arttıkça vergi miktarı artar.

16-(A) AŞ envanterinde kayıtlı aracı (B) limited şirketine 13 Nisan 2006 tarihinde satmıştır. (B) limited şirketinin bu araç için motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyeti hangi tarihte başlayacaktır?
a) 1. 1. 2006 d) 1. 7. 2007
b) 1. 7. 2006 e) 5. 5. 2006
c) 1. 1. 2007
Cevap B: İlk altı ay içinde devir ve temlik yoluyla kayıt ve tescil edilen araçlar için mükellefiyeti yılın ikinci ayından itibaren başlar. Çünkü aracın eski sahibi zaten ilk 6 aylık vergiyi ödemiştir.

17-29 Haziran 2006 tarihinde trafiğe kayıt ve tescili yapılan bir otomobilin malikinin motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyetinin başlaması bakımından hangi tarih esas alınır?
a) 1. 1. 2006 d) 1. 7. 2007
b) 1. 7. 2006 e) 5. 6. 2006
c) 1. 1. 2007
Cevap A: İlk altı ay içinde ilk kez kayıt ve tescil edilen araçlar için ilk altı aylık vergi mükellefiyeti doğar.



18-Bay A sahibi olduğu aracını 5 Eylül 2006 tarihinde Bayan B’ye satmıştır. A’nın motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyeti hangi tarihte başlayacaktır?
a) 1. 1. 2006 d) 1. 7. 2007
b) 1. 7. 2006 e) 10. 8. 2006
c) 1. 1. 2007
Cevap C: ikinci altı ay içinde devir ve temlik yoluyla kayıt ve tescil edilen araçlar için o yıla ilişkin mükellefiyet doğmaz. Aracı alan için mükellefiyet izleyen yılın başından itibaren başlar. Çünkü aracın eski sahibi 2006 yılına ilişkin Ocak ve Temmuz taksitlerini zaten yatırmıştır.

19-Aşağıdakilerden hangisi motorlu taşıtlar vergisinde yapılacak artış oranını belirleme yetkisine sahiptir?
a) Ulaştırma Bakanı
b) Defterdarlık
c) Maliye Bakanı
d) Bakanlar Kurulu
e) Başbakan
Cevap D: Yetki Bakanlar Kurulu’ndadır.

20-Motorlu taşıtların ilgililerce tutulan sicilden kayıtlarının silinmesi takvim yılının ilk altı ayı içinde yapılmışsa ne zamandan itibaren mükellefiyet sona erer?
a) İkinci altı aylık dönemin başından
b) Takip eden takvim yılı başından itibaren
c) İlk altı aylık dönemin başından
d) Sicilden kaydının silindiği gün
e) Sicilden kaydının silindiği günü izleyen gün
Cevap A: İlk altı ay içinde kayıt ve tescili yapılan araç için ilk altı aylık vergi ödenmek zorunda olduğu için, mükellefiyet, ancak ikinci altı aylık dönemin başından itibaren kalkmış sayılacaktır.

21-Ruhsatında model yılı 2001 olarak kaydedilmiş bir otomobil 2006 yılında kaç yaşında kabul edilir?
a) 3 b) 4
c) 5 d) 6
e) 7
Cevap D: 2001 yılını da saymak durumundayız; araç 6 yaşında olacaktır. Parmak hesabı yapın.

22-22/1/2006 tarihinde trafiğe kayıt edilen ve 24/1/ 2006 tarihinde kaydı silinen otomobil için kaç aylık motorlu taşıtlar vergisi ödenir?
a) 1 b) 2
c) 3 d) 4
e) 6
Cevap E: Aracın ilk 6 aylık vergisi ödenmek zorundadır. Çünkü, kayıt ve tescil yapılabilmesi için Ocak ayı taksidinin yatırılması gerekmektedir. Aracın Temmuz vergisi aracı yeni alan kişi tarafından ödenecektir.



23-Motorlu taşıtlar vergisi taksitleri hangi aylarda ödenir?
a) Ocak Haziran
b) Ocak Temmuz
c) Mart Haziran
d) Mart Temmuz
e) Mart Haziran
Cevap B: Ocak ve Temmuz aylarında olmak üzere her yıl iki taksitte ödenir.

24-Motorlu taşıtın yapısında vergilendirme açısından önemli bir değişiklik meydana geldiğinde, bu değişikliğin ilgili vergi dairesine bildirilmesi için öngörülen süre ne kadardır?
a) 5 gün b) 1 hafta
c) 1 ay d) 3 ay
e) 6 ay
Cevap C: Bir ay içinde bildirilmesi gerekir.


Miss Alone isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Türk Vergi Sistemi Soru ve Cevaplar - Ünite 9 Miss Alone Ödevler - Dersler - Tezler 0 24.05.10 02:13
Türk Vergi Sistemi Soru ve Cevaplar - Ünite 8 Miss Alone Ödevler - Dersler - Tezler 0 24.05.10 02:11
Türk Vergi Sistemi Soru ve Cevaplar - Ünite 5 Miss Alone Ödevler - Dersler - Tezler 0 24.05.10 01:19
Türk Vergi Sistemi Soru ve Cevaplar - Ünite 4 Miss Alone Ödevler - Dersler - Tezler 0 24.05.10 01:16
Türk Vergi Sistemi Soru ve Cevaplar - Ünite 1 Miss Alone Ödevler - Dersler - Tezler 0 24.05.10 01:08


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 03:17.


Powered by vBulletin® Version 3.8.0
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
User Alert System provided by Advanced User Tagging v3.0.6 (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2020 DragonByte Technologies Ltd.
ForumTayfa

Arşiv: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 16 22 23 24 25 26 27 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 95 96 97 98 99 100 102 103 104 105 106 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 167 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271


ForumTayfa - Link Değişimi
Telinka İletişim | Voip Ürünleri | Link Değişimine Katılın |

Sitemiz bir forum sitesi olduğundan dolayı, kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir. ForumTayfa Yöneticileri mesajları itina ile kontrol etse de, bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir. Yine de sitemizde yasalara aykırı unsurlar bulursanız [email protected] email adresine bildirebilirsiniz, şikayetiniz incelendikten sonra en kısa sürede gereken yapılacaktır.

Any member of our web site has the right of adding comments instantly without getting permisson due to the forum structure of our site basis. Althought, our site modarators check comments with care, all the responsibilities sourced from these comments directly belong to the members. If you still find any illegal content in our site ( A.buse, H.arassment, S.camming, H.acking, W.arez, C.rack, D.ivx, Mp.3 or any Illegal Activity ), please report us via [email protected] .Your reports will be evaluated as soon as the arrival of your e-mail.