ForumTayfa  

Go Back   ForumTayfa > Eğitim > Ödevler - Dersler - Tezler

Ödevler - Dersler - Tezler Ödevler, Dersler ve Tezlerle ilgili istek ve paylaşım yaptığımız bölüm

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 24.05.10, 02:20   #1 (permalink)
Süper Tayfa
 
Miss Alone - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik Tarihi: Aug 2009
Nereden: yeditepe istanbul
Mesaj Sayısı: 6.380
Konu Sayısı: 787
Takım: Galatasaray
Rep Gücü: 1507884
Rep Puanı: 150786700
Rep Derecesi : Miss Alone 0-10000000Miss Alone 0-10000000Miss Alone 0-10000000Miss Alone 0-10000000Miss Alone 0-10000000Miss Alone 0-10000000Miss Alone 0-10000000Miss Alone 0-10000000Miss Alone 0-10000000Miss Alone 0-10000000Miss Alone 0-10000000
Ruh Hali:

Standart Türk Vergi Sistemi Soru ve Cevaplar - Ünite 15




Ünite 15
1-Şu anda yürürlükte bulunan Emlâk Vergisi Kanunu kaç yılında kabul edilmiştir?
a) 1924
b) 1956
c) 1970
d) 1983
e) 1985
Cevap C: 1970 yılında kabul edilmiştir.

2-Emlâk vergisi kaç yılından bu yana belediyeler tarafından tahsil edilir?
a) 1970
b) 1985
c) 1986
d) 1990
e) 1991
Cevap C: 1986 yılından bu yana emlâk vergisi belediyeler tarafından tahsil edilir.

3-Emlâk vergisinde beyan yöntemi kaç yılından bu yana kaldırılmıştır?
a) 1990
b) 1992
c) 1993
d) 1994
e) 2002
Cevap E: 2002 yılında yapılan bir değişiklik ile beyan yöntemi kaldırılmıştır.

4-Emlâk vergisinin gerekçesi hangi yaklaşım ile açıklanır?
a) Fayda teorisi
b) Maliyet teorisi
c) Kaynak teorisi
d) Net artış teorisi
e) Ayırım ilkesi
Cevap A: Gerekçesi fayda teorisi yaklaşımı ile açıklanır. Yol, su, elektrik ve kanalizasyon gibi hizmetler emlâkin değerini artırır ve sunulan hizmetin malî yüküne katılımı gerektirir.

5-Emlâk vergisi niteliği açısından ne tür bir vergidir?
a) Genel bir servet vergisidir
b) Özel bir servet vergisidir
c) Servet transferi üzerinden alınan bir vergidir
d) Hasılatı merkezî idareye ait bir vergidir
e) Sübjektif bir vergidir
Cevap B: Emlâk vergisi özel bir servet vergisidir.

6-Aşağıdakilerden hangisi Emlâk Vergisi Kanunu’na göre “bina” terimi kapsamına girmez?
a) Ahşap evler
b) Ker*** evler
c) Prefabrik evler
d) Karavanlar
e) Gecekondular
Cevap D: Karavanlar bina olarak tanımlanmamıştır.

7-Aşağıdaki binalardan hangisi kiraya verilse bile sürekli olarak bina vergisinden muaftır?
a) Askerî gazinolar
b) Belediyeye ait doğal gaz işletme binaları
c) Ordu evleri
d) İbadethaneler
e) Amatör spor klüplerine ait binalar
Cevap B: Yerel yönetimlere ait su, elektrik, hava gazı vb. işletme binaları; Katma bütçeli idarelere, il özel idarelerine, köy tüzel kişiliğine, kanunla kurulan üniversitelere ve devlete ait binalar; Türk Silâhlı Kuvvetleri’ni güçlendirme amacıyla kurulmuş vakıflara ait binalar ile Tasarruf Mevduat Sigorta Fonuna intikal eden binalar kiraya verilseler dahi emlâk vergisinden muaftırlar.

8-Aşağıdakilerden hangisi bina vergisinde geçici muaflıklardan biri değildir?
a) Mesken muaflığı
b) Turizm teşvik muaflığı
c) Doğal afetler nedeniyle inşa edilen binalarda muafiyet
d) Vakıf binalarına ait muaflık
e) Fuar, sergi, panayır muaflığı
Cevap D: Vakıf binalarına ilişkin muaflık, geçici bir muafiyet türü değildir. Kiraya verilmeme şartı ile daimi bir muaflıktır. Geçici muaflıklar arasında, yukarıda sayılanların dışında bir de sınaî tesisler muaflığı bulunmaktadır

9-Aşağıdaki binalardan hangisinin vergi değerinin 1/4’ü belli bir süre için emlâk vergisinden muaf tutulmuştur?
a) Askerî binalar
b) Tiyatro binaları
c) Fabrika binaları
d) Konut olarak kullanılan binalar
e) Okul binaları
Cevap D: Konut olarak kullanılan binalara getirilen bu muafiyete geçici mesken muaflığı adı verilir.

10-Konut olarak kullanılan bina ve apartman dairelerine tanınan geçici mesken muafiyetinin süresi kaç yıldır?
a) 1 b) 3
c) 5 d) 7
e) 10
Cevap C: Geçici muafiyetin süresi 5 yıldır.

11 – 13’inci soruları aşağıdaki bilgiye göre cevaplandırınız:

Bay (A) sahibi olduğu arsanın üzerine 13.5.2005 tarihinde müstakil bir bina inşa etmiştir.

11-Binaya ilişkin mükellefiyet hangi tarihten itibaren başlar?
a) 13. 5. 2006
b) 14. 5. 2006
c) 1. 1. 2006
d) 13. 5. 2010
e) 14. 5. 2010
Cevap C: Daha önceden arazi vergisi mükellefi olan Bay (A), binanın inşasıyla birlikte bina vergisi mükellefiyetine geçmiştir. Bu yeni mükellefiyet, takip eden takvim yılının başından itibaren geçerlidir. Mükellefiyetin başlaması, aynı zamanda geçici mesken muaflığından yararlanma hakkını da doğuracaktır.

12-Geçici mesken muaflığı ne zaman sona erecektir?
a) 13. 5. 2010
b) 31. 12. 2010
c) 13. 5. 2011
d) 14. 5. 2011
e) 31. 12. 2011
Cevap B: Geçici mesken muaflığı, bina vergisi mükellefiyeti ile beraber 1. 1. 2006 tarihinde başlar. Mükellef 2006 yılı da dahil olmak üzere 5 yıl bu muafiyetten yararlanacaktır. Şu durumda 2006 yılını da sayarsak, 2010 yılının sonunda geçici mesken muaflığı sona erecektir.

13-Geçici mesken muaflığı sonrası yeni mükellefiyet hangi tarihte başlayacaktır?
a) 1. 1. 2010
b) 31. 12. 2010
c) 1. 1. 2011
d) 31. 12. 2011
e) 1. 1. 2012
Cevap C: Geçici mesken muaflığı 31. 12. 2010’da sona erdiğine göre yeni mükellefiyet 1.1.2011’de başlayacaktır.

14-Vergi değeri 100.000 TL olan yeni inşa edilmiş bir binanın geçici mesken muafiyetinden yararlandığını varsayarsak, emlâk vergisi matrahı kaç TL olacaktır?
a) 90.000
b) 85.000
c) 75.000
d) 50.000
e) 25.000
Cevap C: Geçici mesken muafiyetinden yararlanan binalar için vergi değerinin 1/4’ü oranında eksik bildirimde bulunulur. Muafiyet tutarı 25.000 TL olacağına göre, vergi matrahı 75.000 TL’dir.

15-Meskenlerde bina vergisinin oranı ilke olarak binde kaçtır?
a) 5
b) 4
c) 3
d) 2
e) 1
Cevap E: Meskenlerde emlâk vergisi oranı binde 1’dir. İşyerlerinde oran binde 2’dir. Eğer, binalar büyük şehir belediyesi sınırları içinde ise oranlar %100 artırılarak (2 misli) uygulanır.

16-Turizm teşvik muaflığı kaç yıl süreyle uygulanır?
a) 5
b) 4
c) 3
d) 2
e) 1
Cevap A: Süresi 5 yıl olan bir geçici muafiyettir.

17-Doğal afetler nedeniyle inşa edilen binalarda muafiyet süresi kaç yıldır
a) 15
b) 13
c) 12
d) 10
e) 5
Cevap D: Muafiyet süresi 10 yıldır.

18-Sosyal güvenlik kurumlarından maaş alan emeklilerin sadece bir konutları var ve bu konutta ikamet ediyorlarsa bina vergisi oranını Bakanlar Kurulu binde kaça kadar indirebilir?
a) 4
b) 3
c) 2
d) 1
e) 0
Cevap E: Bakanlar Kurulu bu oranı binde sıfıra kadar indirebilir. Şu anda oran binde sıfır olarak uygulanmaktadır.

19-Özel kanunlarına göre devlet ormanları dışında kalan insan emeğiyle yeniden orman hâline getirilmek üzere ağaçlandırılan araziye kaç yıl süreyle emlâk vergisi muafiyeti tanınmıştır?
a) 50
b) 40
c) 25
d) 15
e) 5
Cevap A: Geçici muafiyet süresi 50 yıldır.

20-Arsalarda emlâk vergisinin oranı ilke olarak binde kaçtır?
a) 6
b) 5
c) 4
d) 3
e) 2
Cevap D: Arsalarda binde 3, arazilerde ise binde 1’dir. Büyükşehir belediyesi sınırları içinde, oranlar ikiye katlanarak uygulanır: Arsalarda binde 6, arazilerde binde 2.

21-Birden çok kişinin, maddî olarak bölünmüş olmayan bir şeyin tamamından belli paylarla malik olmasına ne ad verilir?
a) İntifa hakkı
b) Sükna hakkı
c) Zilyed
d) Paylı mülkiyet
e) Elbirliği mülkiyet
Cevap D: Paylı mülkiyet olarak adlandırılır. Kanun veya kanunda öngörülen sözleşmeler uyarınca oluşan topluluk dolayısıyla mallara, malın tamamını kapsayacak şekilde birlikte malik olanların mülkiyetine ise elbirliği mülkiyet adı verilir.

22-Bir araziye paylı mülkiyet hâlinde, malik olanlar arazi vergisinden ne şekilde sorumludurlar?
a) Hisselerin oranında
b) Her biri verginin tamamından müteselsilen
c) Eşit miktarlarda
d) Eşit oranlarda
e) Yarı yarıya
Cevap A: Paylı mülkiyet hâlinde, her bir malik kendi payına düşen vergiden kişisel olarak sorumludur.

23-Bir araziye elbirliği mülkiyet hâlinde, malik olanlar arazi vergisinden ne şekilde sorumludurlar?
a) Hisselerin oranında
b) Her biri verginin tamamından müteselsilen
c) Eşit miktarlarda
d) Eşit oranlarda
e) Yarı yarıya
Cevap B: Elbirliği mülkiyette malikler vergiden zincirleme olarak (müteselsilen) sorumludurlar.
24-Aşağıdaki mükelleflerden hangisi, belediye ve mücavir alan sınırları dışında bulunan ve işyeri olarak kullandıkları arazî ve arsa için emlâk vergisi ödemek zorunda değildir?
a) Birinci sınıf tüccarlar
b) İkinci sınıf tüccarlar
c) Basit usule tâbi olanlar
d) Kollektif şirketler
e) Kooperatifler
Cevap C: Basit usule tâbi olanlar, belediye ve mücavir alan sınırları dışında bulunan ve işyeri olarak kullandıkları arazi ve arsa için emlâk vergisi ödemek zorunda değildir.

25-Emlâk vergisi hangi aylarda ödenir?
a) Birinci taksit Mart, ikinci taksit Kasım ayında
b) Birinci taksit Nisan, ikinci taksit Kasım ayında
c) Birinci taksit Mayıs, ikinci taksit Ekim ayında
d) Birinci taksit Şubat, ikinci taksit Ekim ayında
e) Birinci taksit Mart, Nisan, Mayıs aylarında; ikinci taksit Kasım ayında
Cevap E: Emlâk vergisinin birinci taksidi Mart, Nisan ve Mayıs aylarında, ikinci taksidi ise Kasım ayında ödenir.

26-Emlâk vergisi bildirimi nereye verilir?
a) Emlâk vergisi mükellefinin ikametgâhının bulunduğu yer vergi dairesine
b) Emlâk vergisi mükellefinin ikametgâhının bulunduğu yerdeki belediyeye
c) Emlâkın bulunduğu yer vergi dairesine
d) Emlâkın bulunduğu yerdeki belediyeye
e) Defterdarlıklara
Cevap D: Emlâk vergisi bildirimi belediyelere yapılır. Bildirimin yapılacağı belediye, emlâkın bulunduğu yerdeki belediyedir.


Miss Alone isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Türk Vergi Sistemi Soru ve Cevaplar - Ünite 11 Miss Alone Ödevler - Dersler - Tezler 0 24.05.10 02:15
Türk Vergi Sistemi Soru ve Cevaplar - Ünite 9 Miss Alone Ödevler - Dersler - Tezler 0 24.05.10 02:13
Türk Vergi Sistemi Soru ve Cevaplar - Ünite 8 Miss Alone Ödevler - Dersler - Tezler 0 24.05.10 02:11
Türk Vergi Sistemi Soru ve Cevaplar - Ünite 6 Miss Alone Ödevler - Dersler - Tezler 0 24.05.10 01:22
Türk Vergi Sistemi Soru ve Cevaplar - Ünite 4 Miss Alone Ödevler - Dersler - Tezler 0 24.05.10 01:16


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 10:40.


Powered by vBulletin® Version 3.8.0
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
User Alert System provided by Advanced User Tagging v3.0.6 (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2020 DragonByte Technologies Ltd.
ForumTayfa

Arşiv: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 16 22 23 24 25 26 27 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 95 96 97 98 99 100 102 103 104 105 106 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 167 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271


ForumTayfa - Link Değişimi
Telinka İletişim | Voip Ürünleri | Link Değişimine Katılın |

Sitemiz bir forum sitesi olduğundan dolayı, kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir. ForumTayfa Yöneticileri mesajları itina ile kontrol etse de, bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir. Yine de sitemizde yasalara aykırı unsurlar bulursanız [email protected] email adresine bildirebilirsiniz, şikayetiniz incelendikten sonra en kısa sürede gereken yapılacaktır.

Any member of our web site has the right of adding comments instantly without getting permisson due to the forum structure of our site basis. Althought, our site modarators check comments with care, all the responsibilities sourced from these comments directly belong to the members. If you still find any illegal content in our site ( A.buse, H.arassment, S.camming, H.acking, W.arez, C.rack, D.ivx, Mp.3 or any Illegal Activity ), please report us via [email protected] .Your reports will be evaluated as soon as the arrival of your e-mail.