ForumTayfa  

Go Back   ForumTayfa > Sohbet - Yaşam > Sağlık

Sağlık Sağlığınız ile ilgili güncel bilgileri bu bölüm altından temin edebilirsiniz...

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 13.09.11, 09:53   #1 (permalink)
Paylaşımcı Tayfa
 
~Ene'L Aşk~ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik Tarihi: Jun 2011
Nereden: ~Şafak Vakti'nden~
Mesaj Sayısı: 2.525
Konu Sayısı: 340
Rep Gücü: 498690
Rep Puanı: 49867915
Rep Derecesi : ~Ene'L Aşk~ 0-10000000~Ene'L Aşk~ 0-10000000~Ene'L Aşk~ 0-10000000~Ene'L Aşk~ 0-10000000~Ene'L Aşk~ 0-10000000~Ene'L Aşk~ 0-10000000~Ene'L Aşk~ 0-10000000~Ene'L Aşk~ 0-10000000~Ene'L Aşk~ 0-10000000~Ene'L Aşk~ 0-10000000~Ene'L Aşk~ 0-10000000
Ruh Hali:

Standart Pul bibere dikkat!




Uzmanlar tüketicileri karaciğer böbrek beyin sinir sistemi kan dolaşımı akciğer ve sindirim sisteminde tahribata yol açabilen ve gözle görülmeyen aflatoksin oluşumuna karşı bilinçli olmaları konusunda uyarıyor.

SAÜ Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Dilek Angın aflatoksinin gıdalarda bulunan bir tür küf olduğunu belirterek belirlenen standartların üzerinde olması durumunda insan sağlığı açısından tehlike oluşturabileceğini kaydetti.

Aflatoksin küfünün kendi arasında 4 kategoriye ayrıldığına dikkati çeken Angın ''Bu küf insan vücudundaki organlara zarar verebilen bir küf. Bu küflerden ikisi mavi ışıma yapıyor yani mavi renge dönüşüyor. İki tanesi de yeşil renge dönüşüyor. Mavi ve yeşil renklerden dolayı 'Blue' ve 'Green' olarak sınıflandırılmış. Bu iki türü de kendi aralarında ''B1-B2' ve 'G1-G2' olarak sınıflandırmışlar. Bu türlerin insan sağlığı üzerindeki etkilerini araştırdıklarında 'B1' toksininin en riskli tür olduğunu tespit etmişler. Bu toksinin belirli limitleri var. Düşük limitle de alsanız vücutta zamanla birikim yapıyor. Normal limitin üzerine çıktığında da tahribata yol açıyor'' dedi.

Angın aflatoksin denetiminin yönetmeliklerdeki standartlara göre yapıldığını anlatarak AB ülkelerinde B-1 türü toksin için 5 Pbb toplam toksin birikimi için 10 Pbb kriterinin baz alındığını bildirdi. Türkiye'deki uygulamada ise insan sağlığı açısından en tehlikeli tür olduğu belirtilen 'B1' toksini için özel bir limit belirlenmediğine işaret eden Angın ''Türkiye'de yönetmeliklere göre toplam aflatoksinin limiti 10 Pbb olarak belirlenmiş. Onun haricinde B-1 toksini için özel bir standart belirtilmemiş'' diye konuştu.

Aflatoksin küfünün fındık ve pul biber gibi yağlı ürünlerde yoğun şekilde üreyebildiğine dikkati çeken Angın saklama koşullarına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Bir adet küflü fındığın diğerlerini de etkileyebileceğini ifade eden Angın şöyle devam etti:

''Bazı ürünler özellikle yağlı ürünlerde çok daha çabuk üreme ortamı sağladığı için daha çok risk grubuna giriyor. Örneğin fındık fıstık gibi kuru yemişler. Tarladan başlayıp depolamaya kadar muhafaza yöntemine kadar her aşamada dikkat edilmesi gerekiyor. Ortamınız rutubetliyse rutubetli ortam toksinler için en uygun ortamdır orada rahatlıkla üreyebilirler. O yüzden bu tip ürünleri kuru yerlerde muhafaza etmek gerekiyor. Hatta mümkünse buzdolabında. Mesela pul biber. Pul biberde aflatoksin inanılmaz derecede yüksektir ve bu birçok kişi tarafından bilinmez. Pul biber çok riskli bir gruptur. Birçok baharat grubu aldık ve analiz ettik temiz pul biber bulamadık.''

Pul biber analizlerinde sınır değer olan 10 Pbb'nin üzerinde 100 Pbb'ye yaklaşan değerlerde ürünlere rastladığını belirten Angın aflatoksinin topraktan da geçebileceğini söyledi. Angın pul biberin üretim işleminin çok sakıncalı olduğuna dikkati çekerek şunları söyledi:

''Pul biber bütün halinde çekirdekleriyle birlikte kurutuluyor. Çekirdek pul biberin içinde daha nemli bir ortamda çok zor kuruduğu için. Kuruyup kurumadığını anlamak için kabuğuna bakıyoruz ama içindeki çekirdek kurumuyor. Kurumayınca da çekirdek küflenme yapıyor ve toksin üretiyor. Dolayısıyla pul biberin üretim prosesinin değiştirilmesi lazım. Parçalayıp da ya da hızlı kurutma olabilir. Şimdi yeni teknolojiler var yeni teknolojilerle üretilen pul biberlerde böyle bir sakınca yok zaten.''

''AFLOTOKSİN TEMİZLENEMEZ''
Angın aflatoksinin etkilerini en aza indirmek için alınabilecek önlemler bulunduğunu belirterek bazı durumlarda alınan küflü ürünleri yıkayarak temizlemenin etkisiz olduğunu ifade etti. Ürünlerdeki mevcut toksinlerin ayıklanmasının mümkün olmadığına dikkati çeken Angın sözlerini şöyle tamamladı:

''Aldığımız ürünleri mümkünse kuru yerlerde saklamalıyız. Ürün yaşsa iyice kurutmak gerekli. Pul biberin buzdolabında saklanması lazım. Buzdolabında saklanırsa en azından içinde bulunan toksin üreyemiyor. Buzdolabı sıcaklığı toksinin üremesi için uygun bir ortam değil sabit kalıyor. İçinde varsa ona bir şey yapamıyorsunuz toksinin böyle bir zorluğu var ayıklanamıyor temizleyemiyorsunuz. Ürününüzü buzdolabında tutarsanız içinde toksin barındırıyorsa şayet aynı seviyede kalır. Nemli ortam toksin için güzel bir ortam bizim için ise sakıncalı. Renk değişimine dikkat etmek lazım. Gıda maddelerini tanınan markalardan almakta fayda var.''


__________________

Senin sadece bir kelime olduğun, sadece bir kelime ettiğin zamanları da bilirim ben..
Kattığım anlamların katili etme beni..
~Ene'L Aşk~ isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Dikkat! Dikkat! Architect Türkiye Gündemi 0 11.01.11 14:34
Dikkat Dikkat![Önemli] eLPadrino Msn, Yahoo, Skype, Icq, Messenger 1 10.03.09 01:20
Dikkat! Dikkat! Samir Nasri ZeuS Futbol 4 18.09.07 15:50
Kırmızı bibere dikkat Atlas Sağlık 0 14.09.07 11:51


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 08:35.


Powered by vBulletin® Version 3.8.0
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
User Alert System provided by Advanced User Tagging v3.0.6 (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2020 DragonByte Technologies Ltd.
ForumTayfa

Arşiv: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 16 22 23 24 25 26 27 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 95 96 97 98 99 100 102 103 104 105 106 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 167 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271


ForumTayfa - Link Değişimi
Telinka İletişim | Voip Ürünleri | Link Değişimine Katılın |

Sitemiz bir forum sitesi olduğundan dolayı, kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir. ForumTayfa Yöneticileri mesajları itina ile kontrol etse de, bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir. Yine de sitemizde yasalara aykırı unsurlar bulursanız [email protected] email adresine bildirebilirsiniz, şikayetiniz incelendikten sonra en kısa sürede gereken yapılacaktır.

Any member of our web site has the right of adding comments instantly without getting permisson due to the forum structure of our site basis. Althought, our site modarators check comments with care, all the responsibilities sourced from these comments directly belong to the members. If you still find any illegal content in our site ( A.buse, H.arassment, S.camming, H.acking, W.arez, C.rack, D.ivx, Mp.3 or any Illegal Activity ), please report us via [email protected] .Your reports will be evaluated as soon as the arrival of your e-mail.