ForumTayfa  

Go Back   ForumTayfa > Sohbet - Yaşam > Damak Zevki

Damak Zevki Tatlı tuzlu tüm yemek tariflerini paylaşacağımız bölüm...

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 05.07.14, 03:22   #1 (permalink)
Acemi Tayfa
 
mediter - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik Tarihi: Jun 2011
Nereden: Yalıyarın dibinden...
Mesaj Sayısı: 507
Konu Sayısı: 127
Rep Gücü: 688605
Rep Puanı: 68859334
Rep Derecesi : mediter 0-10000000mediter 0-10000000mediter 0-10000000mediter 0-10000000mediter 0-10000000mediter 0-10000000mediter 0-10000000mediter 0-10000000mediter 0-10000000mediter 0-10000000mediter 0-10000000
Question İyi Karpuz Nasıl Seçilir? Karpuza Niçin Vurulur?






KARPUZ SEÇMEK

Hepimizin bildiği gibi, aynı tür meyvelerin (dış görünüşleri aynı olsa bile) tatları farklıdır.
Karpuzlar da, dış görünüş olarak birbirlerine çok benzeseler de, tatları farklı farklıdır.
Bir karpuzun veya başka bir meyvenin (elma, armut, çilek, kayısı, şeftali vb) tatlı (lezzetli) olup olmadığı yenilmeden önce bilinemez.

Karpuzlar da, dış görünüşleri aynı olsa bile, (türüne -tohumuna göre) farklı tatlarda olabilir.
Bu nedenle burada anlatacağım konu karpuzun tadı ile ilgili değil, karpuzun rengi (olgunluğu) ile ilgili olacaktır.

Yani karpuz seçicilerinin yaptığı:
karpuzun olgunlaşmamış gök (kabak-beyaz) veya aşırı olgunlaşıp erimeye başlayarak (içini yemiş) olup olmadığını anlamakla ilgilidir.
Yoksa tadını bilmek mümkün değildir.


Karpuz olgunlaşıncaya kadar tatsız ve beyaz (kabak) renktedir. Olgunlaştıkça tatlanır ve kırmızı bir renk alır.

Olgunlaşma doruk noktasına ulaşınca, karpuz en olgun (tatlı) halini alır ama kısa bir süre sonra olgunlaşan karpuzun çekirdekleri (yumurtanın sarısındaki empriyonun yumurtanın beyazını yiyerek boşaltması gibi) karpuzun içini yiyerek karpuzun içinin boşalmasına, erimesine yol açar.
Karpuz seçimin de önemli olan;
alınacak karpuzun olgunluğun (doruk noktasında olup olmadığını) ne aşamada olduğunu anlayabilmektedir.


Karpuzun dış görünüşünde karpuzun olgunluğunu belli eden bazı ipuçları şunlardır.

1- Karpuzun sapı:

Tarlada, olgunlaşmakta olan karpuzun sapı yeşil renktedir. Karpuz olgunlaştıkça karpuzun sapı kurumaya ve kararmaya başlar.
Alacağımız karpuzun sapı yaş ve yeşil olması karpuzun olgunlaşmadan koparıldığı anlamına gelebildiği gibi, sapının aşırı kurumuş olması da tarladan koparılalı uzun süre olduğu ve karpuzun bayatlaşmaya (lastikleşmeye) başladığı anlamına gelebilir.








2-Karpuzdaki Güneş Yanığı:

Tarladaki karpuz olgunlaşırken yukarıda kalan ve güneş gören tarafında sararma, kahverengileşmeye başlar.
Bu renk karpuzun olgunlaştığının işaretidir.

Güneş yanığı sararmasının olmaması,
karpuzun henüz olgunlaşmadığının (beyaz-kabak) olduğunun belirtisi sayılır.
Güneş yanığı sararmasının çok fazla olması da karpuzun çok olgunlaştığının (içini yediğinin) veya aşırı güneşte olgunlaşmadan piştiğinin belirtisi sayılır.




3- Karpuzdaki toprak izi:


Tarladaki karpuz olgunlaşırken altta kalan (toprağa temas eden kısmı) beyaz kalır.

Karpuz olgunlaşınça bu kısmının beyaz rengi değişerek krem rengi veya hafif sarı bir renk alır.


Bu bölümün beyaz olması:
Karpuzun olgunlaşmamış (kabak) karpuz olduğunun göstergesi sayılabilir.

Bu bölümün aşırı kahverengileşmiş veya geniş sarı lekelerin olması:
Karpuzun aşırı olgunlaşarak veya toprağın aşırı soğuk veya sıcak olması nedeniyle bu bölgesinden zarar gördüğü ve çürümeye başladığının belirtisi sayılabilir.






4- Karpuzun iriliği ve ağırlığı:
(Her canlıda olduğu gibi) Eğer , iyi tohum ve olumlu şartlarda yetişmiş bir karpuz ise iri bir karpuz olması gerekir.

Normal olarak bir karpuz 6 kg’nin üzerinde olmalıdır. Ama benim tavsiyem 8 kg’nin üzerinde olması.
Karpuzu elimize aldığımızdaki (tahmini) ağırlığı ile büyüklüğü (tahmini) orantılı olmalıdır.
Büyük olmasına rağmen, hafif olduğuna inandığımız karpuz, içini yemiş olmasının belirtisidir.
Küçük olmasına rağmen, ağır olduğuna inandığımız karpuz ise henüz olgunlaşmadığının belirtisidir.

5-Karpuzun sesi:
Karpuz seçen kişilerin, karpuzlara avuç içi (tokat ile) veya kapıya vurar gibi parmakların dış kısmıyla ya da fiske ile vurduklarını görmüşsünüzdür.
Bu tüketicilerden bir kısmı bilinçli olarak (vurma-dinleme) yaparken ,bir kısmı da , başkasında gördüğü için bilinçli olmadan öylesine yapmaktadır.

Karpuz ham (beyaz-kabak) iken serttir ve karpuza dıştan vurulduğu zaman ince tiz bir ses çıkarır ve vuruş sonrasında elimizle hissedeceğimiz titreme hızlı bir şekilde karpuzun tüm çevresinde hissedilir.
Karpuz olgunlaştıkça içerisinde kızarma olacağından sertliğinde de yumuşama, çekirdek çevrelerinde boşluklar olmaya başlayacaktır. Bu nedenle olgun bir karpuza vurulduğu zaman ses biraz daha tok (kalın)olmalı ve karpuzun tireşimi karpuzun tüm yüzeyinde hemen hissedilmelidir.
Kapuz içini yemeye başlamışsa, çekirdek çevrelerinde ve orta kısımlarda boşluklar oluşacağı için artık kof bir ses çıkmaya başlayacaktır. Böylesine kof bir ses karpuzun içini yediğinin veya karpuzun yarılmamış olsa bile bir darbe aldığı için içinin zarar gördüğünün belirtisi sayılabilir.






SONUÇ OLARAK

Karpuz seçerken, alacağımız karpuzun;
1- Sapı yaş, çok yeşil ve çok fazla kurumuş olmamalı.
2- Karpuzumuzun bir tarafında mutlaka güneş nedeniyle renk değiştirme) sararma-kahverengileşme olmalıdır ama bu çok fazla olmamalı, güneşte yanmış, pişmiş hissi vermemelidir.
3- Karpuzun toprak tarafında kalmış kısmı beyaz olmamalı, hafiften (krem rengi veya sarımsı) renk değiştirmeye başlamış olmalıdır. Bu bölge toprağa dokunduğu için, çizikler ve pürüzler olabilir ama bu bölgede şekiller oluşturan (sarı veya kahverengi) lekeler veya böcek delikleri olmamalıdır.
4- Karpuz iri olmalı (6 kg üstü) büyüklüğü ile ağırlığı (tahmini) orantılı olmalıdır.
5- Karpuza , tokat ,fiske veya (kapı çalar gibi) hafif yumruk haline getirilmiş parmakların dışarıda kalan eklem yerleriyle vurulduğu zaman:ne ince tiz bir tınlama,ne de kof bir tonlama olmamalı, tunlama olmalıdır.
(Sesi anlatmak çok zor olduğu için ancak sizler de bir kaç deneme-yanılma sonrası doğru ‘’tunlamaya’’ aşina olabilirsiniz.
6- Yukarıda saydığı maddeler karpuzun ham (beyaz-kabak) veya aşırı olgunlaşmış (içini yemiş) olma durumlarını anlama ile ilgiliydi.

Bir meyvenin (karpuzun) tadını (lezzetini)yemeden anlaşılamayacağını söylemiştim.
Bazı karpuz satıcıları, değişik kaynaklardan (tarlalardan) karpuz alıp sattıkları için (aynı yerden) bir gün önce aldığımız karpuzun tadı- lezzeti ile bir gün sonra aldığımız karpuzun tadı-lezzeti aynı olmayabilir.
Ama (genellikle) AVM ve büyük manavlar karpuzları bir başkasından almaz, karpuz bostanındaki (tarlasındaki) ürünün tümünü toptan satın alır.
Bu nedenle (genellikle) buralardan alınan karpuzlar, hep aynı lezzete çıkacaktır.

Sürekli aynı yerden alış veriş yapıyorsak, önce almış aldığımız karpuz ile aynı tarla ürünü olup olmadığını satıcıya sormamız veya dış görünüşü ile karşılaştırmamız gerekir.
Afiyet olsun...


Mediter



Konu mediter tarafından (14.08.14 Saat 17:59 ) değiştirilmiştir.
mediter isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 08.07.14, 00:35   #2 (permalink)
Süper Tayfa
 
recep_oflu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik Tarihi: Dec 2006
Nereden: TRABZON/AYDIN
Mesaj Sayısı: 17.593
Konu Sayısı: 8414
Takım: Trabzonspor
Rep Gücü: 423207
Rep Puanı: 42317492
Rep Derecesi : recep_oflu 0-10000000recep_oflu 0-10000000recep_oflu 0-10000000recep_oflu 0-10000000recep_oflu 0-10000000recep_oflu 0-10000000recep_oflu 0-10000000recep_oflu 0-10000000recep_oflu 0-10000000recep_oflu 0-10000000recep_oflu 0-10000000
Ruh Hali:

Standart Cevap: İyi Karpuz Nasıl Seçilir? Karpuza Niçin Vurulur?




Emeğine sağlık baya uğraşmışsın


recep_oflu isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 19.08.14, 12:21   #3 (permalink)
LorD oF ThE RocK
 
t o F i t A - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik Tarihi: Jul 2007
Nereden: İzmir
İlişki Durumu: Evli
Mesaj Sayısı: 29.847
Konu Sayısı: 2568
Takım: Beşiktaş
Rep Gücü: 1136268
Rep Puanı: 113622367
Rep Derecesi : t o F i t A 0-10000000t o F i t A 0-10000000t o F i t A 0-10000000t o F i t A 0-10000000t o F i t A 0-10000000t o F i t A 0-10000000t o F i t A 0-10000000t o F i t A 0-10000000t o F i t A 0-10000000t o F i t A 0-10000000t o F i t A 0-10000000
Standart Cevap: İyi Karpuz Nasıl Seçilir? Karpuza Niçin Vurulur?




Benim gibi bu işten anlamayan, bu nedenle bunu bir görevmiş gibi eşine aldırmayı seven bayanlar ordusu için de ayrıca güzel olmuş. Çok emek vermişsin, ellerine sağlık

Bir de itiraf da bulanayım ben bilemem, iyisini seçemem, sen daha iyi seçiyorsun gibi cümlelerle bu işi evin erkeğine yükleyerek o 10 kiloluk ağırlığı taşımaktan kaçıyorum

"Ahh bu kadınlar" dediğinizi duyar gibiyim, hemen unutun onu biz masumuz


__________________
.






Aşk; mucizeleri sever (:
t o F i t A isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
İlginç Karpuz İmbaT Garip Olaylar 15 04.05.10 23:42
Sevgilim Kesin Kraliçe Seçilir..! sibeLL Magazin 2 05.11.09 01:44
Köksal Toptan ilk turda seçilir ·• ΒєşiкţĀŞК•· Türkiye Gündemi 0 25.07.09 20:29
Doğru tarife nasıl seçilir NeoJima Bilim & Teknoloji Dünyası 0 24.02.09 03:22
Karadziç niçin ve nasıl yakalandı? Kızıla Boyalı Saçlar Dünya Gündemi 1 29.07.08 12:33


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 21:30.


Powered by vBulletin® Version 3.8.0
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
User Alert System provided by Advanced User Tagging v3.0.6 (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2022 DragonByte Technologies Ltd.
ForumTayfa

Arşiv: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 16 22 23 24 25 26 27 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 95 96 97 98 99 100 102 103 104 105 106 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 167 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271


ForumTayfa - Link Değişimi
Telinka İletişim | Voip Ürünleri | Link Değişimine Katılın |

Sitemiz bir forum sitesi olduğundan dolayı, kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir. ForumTayfa Yöneticileri mesajları itina ile kontrol etse de, bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir. Yine de sitemizde yasalara aykırı unsurlar bulursanız [email protected] email adresine bildirebilirsiniz, şikayetiniz incelendikten sonra en kısa sürede gereken yapılacaktır.

Any member of our web site has the right of adding comments instantly without getting permisson due to the forum structure of our site basis. Althought, our site modarators check comments with care, all the responsibilities sourced from these comments directly belong to the members. If you still find any illegal content in our site ( A.buse, H.arassment, S.camming, H.acking, W.arez, C.rack, D.ivx, Mp.3 or any Illegal Activity ), please report us via [email protected] .Your reports will be evaluated as soon as the arrival of your e-mail.